Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Začal advent. Podívejte se na rozsvícené vánoční stromečky v obcích na Jihlavsku

Dnes je železná neděle neboli první neděle adventní. Na řadě míst se dnes rozzářily vánoční stromečky, někde advent zahájili třeba už v sobotu. Jsou ale i obce, které tato předvánoční událost ještě čeká.

Radost z rozsvíceného vánočního stromečku mají obyvatelé Luk nad Jihlavou, kde zahájili advent už v sobotu 26. listopadu. Stejně tomu tak bylo i v Cejli na Jihlavsku. Tady se lidé vánočně naladili díky divadelnímu představení, které natrénovali a sehráli místní ochotníci. Bylo jich kolem šedesáti.

„Naši ochotníci budou hrát o tom, že se nikdo z nás neobejde bez lásky,“ řekla před zahájením divadelní hry starostka Cejle Pavlína Nováková. Zhruba hodinové představení, v němž zazněla řada autorských písní, se dotklo čertovsko-andělského tématu o napravených duších.

První adventní neděle je nazývána železnou. Druhá bronzovou, třetí stříbrnou a poslední čtvrtá zlatou.

Vánoční stromečky se dnes v podvečer poprvé rozzářily třeba v Batelově, Dolní Cerekvi, Třešti, Telči, Kostelci u Jihlavy nebo ve Stonařově. Na všech místech se konal doprovodný program a lidé se zahřáli svařeným vínem, punčem a také ochutnali vánoční dobroty.

Patnáctimetrovou jedli, která 30 let rostla na zahrádce v obci Černá u Měřína, spolu s výzdobou dnes rozsvítili i v krajské Jihlavě. Strom dominuje horní části Masarykova náměstí, jež se v uplynulém týdnu proměnilo v adventní vesnici.

„Pódium na horním Masarykově náměstí bude celý advent opět patřit hudebníkům, tanečníkům i divadelníkům, a to vždy od středy do neděle. Večery v adventní vesnici doplní také hudební koncerty,“ doplnil k programu Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. V adventní vesnici na náměstí se bude letos předávat také Betlémské světlo. Rozsvícení dnes sledovalo zcela zaplněné náměstí. 

Vánoční stromečky na Jihlavsku

Neděle, 27. listopadu 2022, 19:50

Stromek v Cejli
Advent v Cejli

Pozadu dnes nezůstal ani městys Dolní Cerekev. Zde se strom rozsvítil kolem 18. hodiny, předtím adventní čas zahájilo několik vystoupení dětí z místní mateřské a základní školy. V sobotu zde lidé mohli zhlédnout výstavu adventních věnců, svícnů a vazeb, ty dnes dopoledne požehnal místní farář a jejich majitelé si je mohli odnést domů a zapálit první svíčku. „Tuto výstavu jsme letos měli poprvé. Určitě bychom ji rádi zopakovali i příští rok. Děkuji všem, kteří se zapojili a donesli svůj výtvor,“ vzkázal Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve.

Vánoční strom dnes večer ozářil také náměstí v Batelově na Jihlavsku. „O program se postaraly naše šikovné děti z místní mateřské a základní školy,“ prozradila starostka městysu Batelov Lenka Charvátová.

Advent (z latinského adventus = příchod) je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před 25. prosincem. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve byla doba adventní zároveň dobou postu, kdy byly zakázány zábavy, svatby a hodování.

Vánoční stromek je zatím zhasnutý v Rohozné na Jihlavsku. Rozsvícení stromečku na návsi u kapličky v úterý 29. listopadu doplní vánoční trhy, návštěvníci se budou moci vyfotit s anděly na chůdách a také zhlédnou veselé pouliční divadlo o narození Ježíška. „Vánoční atmosféru navodí punč, grog a svařené víno. Ochutnávku vánočního cukroví připraví Rohozenský babinec,“ zve za Rohoznou starostka Štěpánka Šteflová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Dalibor Mašek, Lenka Charvátová, Romana Třísková, Vladimír Brtník

Štítky advent, Vánoce, strom, program, fotogalerie, Jihlava, Batelov, Dolní Cerekev, Telč, Cejle, Kostelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Začal advent. Podívejte se na rozsvícené vánoční stromečky v obcích na Jihlavsku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.