Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Za více peněz a později. Opravu lávky v Heleníně doprovázejí problémy s dodavatelem

V polovině letošního března město Jihlava stavební firmě předalo lávku v Heleníně, která měla následně projít rekonstrukcí. Lávka měla být hotová do 120 dnů. Dodavatel ale svůj závazek nedodržel a kvůli špatné kvalitě práce město původní firmu muselo vyměnit.

Jak uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, práce původní firmy, která most rekonstruovala od března, byla podle technického dozoru nedostatečně kvalitní a velmi pomalá.

„Rekonstrukci lávky v Heleníně v ulici Hálkova dokončí jiná firma. Původní dodavatel stavby se totiž neosvědčil," vysvětlil Radovan Daněk. Staveniště mu město předalo 14. března a rekonstrukce lávky pro pěší přes řeku Jihlavu měla být hotová do 120 dnů. „Následně bylo ale zřejmé, že práce postupují velice pomalu, na což technický dozor stavby opakovaně poukazoval při kontrolách. Dodavateli také vytýkal nedostatečnou kvalitu prací a nedostatečný počet pracovníků na stavbě,“ uvedl k problémům s původní firmou radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Zakázku si nyní převzala jiná stavební firma, která v původním výběrovém řízení skončila na druhém místě. „Jde o společnost Skanska, která aktuálně buduje cyklostezku ulice Mlýnská – Helenínská. Ta se nachází v blízkosti zmiňované lávky v ulici Hálkova. Společnost už v minulosti pro Jihlavu řadu akcí z oblasti mostních objektů a velkých propustků dělala. Kvalita odvedených prací byla vždy na vysoké úrovni a v požadovaném termínu,“ vysvětlil důvod výběru Jaroslav Vymazal.

Původní firma, která svou zakázku nedokončí, nabídla ve výběrovém řízení cenu 2,3 milionu korun, což bylo o polovinu méně než druhý a třetí dodavatel v pořadí. „Současně ale nabídka původního dodavatele odpovídala rozpočtové ceně, proto nebyl důvod o ní pochybovat. Jak se ovšem později ukázalo, původní stavební společnost nebyla schopná dílo za tuto cenu provést v daném termínu a kvalitě," doplnil Daněk. 

Lávka, i s ohledem na růst cen stavebních materiálů, nakonec vyjde na 5,4 milionů korun. Práce budou hotovy do konce tohoto roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky rekonstrukce, lávka, oprava, dodavatel, Helenín, Jihlava, Jaroslav Vymazal, Skanska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za více peněz a později. Opravu lávky v Heleníně doprovázejí problémy s dodavatelem | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.