Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jihlava hraje letními barvami. Podívejte se, kde se daří liliím i květnatým loukám

Léto v Jihlavě je letos opravdu barevné. Na mnoha místech ve městě teď kvetou lilie, letničky, obdivovat můžeme i květnaté louky, které město udržuje takzvanou mozaikovou sečí.

Pokud byste se rádi vydali na procházku, která bude zpříjemněná kvetoucími barevnými záhony, pak lze doporučit třeba Jiráskovu ulici naproti Lidlu či nově vysázené lilie na ulici Jana Masaryka. 

„Letos v Jihlavě kvetou letničky z výsevu například v ulici Mrštíkova, v kombinaci s liliemi pak v ulici Jiráskova a Jana Masaryka a předpěstované letničky jsou vysázeny na Ústředním hřbitově. Směs letniček z přímého výsevu je tvořena například z různobarevných chrp, vlčího máku, krásenky a dalších druhů. Předpěstované letničky na hřbitově jsou zastoupeny především begoniemi, afrikány, šalvějemi a dalšími druhy," jmenuje na dotaz redakce Drbny Aneta Hrdličková z tiskového odboru města Jihlavy. 

Záhon na ulici Jiráskova

Sejí se každoročně 

V Jihlavě se už několik sezon daří také květnatým loukám, ty město udržuje pomocí takzvané mozaikové seče. Najdeme je třeba na sídlišti Demlova a u „Klíčů" v areálu Českého mlýna. „Dále máme v Jihlavě několik květnatých pásů s lučními květinami například na Hradební ulici, Vrchlického, v Pístově,  ve stromořadí mezi Hosovem a Vysokou, v Legioparku, na hradebním parkánu," pokračuje Hrdličková ve výčtu míst, která stojí za to navštívit. 

Barevné léto v Jihlavě

Pátek, 15. července 2022, 17:45

Ulice Jana Masaryka
Ulice Jana Masaryka

Asi každého chodce i řidiče zaujmou ohnivé květy lilií na Jiráskově ulici naproti supermarketu Lidl. Letos město přidalo další záhon, a to poblíž jihlavského gymnázia na ulici Jana Masaryka. Oba záhony mají celkem výměru 100 m². „Výsadba proběhla strojově v množství 40 kusů liliových cibulí na m². Následně byla plocha oseta směsí letniček. Aby byl efekt zachován, musí se letničky set každoročně. Při správné péči nás mohou lilie těšit i několik let v celé své kráse," dodává Hrdličková. 

Záhon na ulici Jana Masaryka 

Dodala, že celkové náklady na jeden záhon včetně přípravy plochy činily 70 tisíc korun. V dalším roce se zatím žádná další výsadba neplánuje. 

Lilie domů do vázy 

Záhony plné barevných květů jsou velkým lákadlem pro veřejnost. Najdou se totiž lidé, kteří zatouží mít květiny doma ve váze. To potvrzuje i mluvčí Hrdličková. „S takovými vandaly jsme se bohužel setkali. Nicméně věříme, že těch vzorných lidí je více." 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto , Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky květiny, louka, záhon, údržba, zeleň, Jihlava, lilie, jednoletá rostlina, květnatá louka, Jan Masaryk, Lidl, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Jihlava hraje letními barvami. Podívejte se, kde se daří liliím i květnatým loukám | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.