Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Červená, modrá, zelená a žlutá. Stromy na Heulose zdobí značky pro běžce, na výběr je více tras

Vedení Jihlavy nechalo v lesoparku Heulos obnovit běžecké trasy. Na stromech přibyly barevné šipky, které značí, kudy vede příslušná běžecká trasa. Běžci si mohou vybrat různé délky a náročnosti.

Na stromech ve Velkém Heulose se nyní objevily červené, modré, zelené a žluté značky. V plánu je do budoucna i oranžová trasa, která povede Malým Heulosem. 

„Značené běžecké trasy pro kondiční a rekreační běžce jsou nově i v aplikaci Strava, kterou sportovci využívají pro měření svých fyzických aktivit. Město letos nechalo všechny trasy obnovit," sdělil v tiskové zprávě Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Na webu města Jihlavy v podsložce Sport najde sportovní veřejnost nejrůznější odkazy například na veřejně přístupná sportoviště, na sportovní spolky a kluby i detailně rozepsané možnosti různých sportů včetně běhu. Zde v mapě jsou vyznačeny všechny trasy. „Červený okruh je nejdelší a nejnáročnější, je dlouhý 3477 metrů a na trase zdoláte převýšení 68 metrů. Žlutou trasu zvládnou bez problémů i děti. Okruh měří pouze 434 metry a má převýšení 16 metrů,“ uvedl náměstek primátorky pro sport Petr Ryška. Podle jeho slov se chystá ještě označení oranžového okruhu, které je náročnější kvůli nedostatku vhodných stromů, a tak budou značky na sloupech veřejného osvětlení nebo některých budovách. „Teď to aktuálně řešíme napříč městem, protože k umístění značek musíme mít souhlasy vlastníků nebo správců majetku,“ doplnil Ryška.

Začátky běžeckých tratí 

Historie běžeckých tratí sahá do roku 1965, kdy byly poprvé vyznačeny pro letní běžecké závody lyžařů běžců, později byly trasy využívány pro tradiční závod seriálu Běžce Vysočiny Běh Heulosem. „Zároveň jsou však i četně využívány pro kondiční běhání zájemců z většiny věkových i výkonnostních skupin," uvedl Martin Kratochvíl z jihlavského oddílu běžeckého lyžování. Oddíl se o trasy stará už od prvního vyznačení, tedy bezmála 60 let. Během celé této doby na nejdelší červené trase byla mimo několika nutných drobných modifikací vyplývajících z výstavby sídliště, letního kina či revitalizace lesoparku zachována základní koncepce jejího vedení.

Během letošního roku zajistilo statutární město Jihlava obnovu tratí včetně vytyčení nové oranžové trasy v části Malý Heulos. Už od doby vzniku jsou tratě značeny podle délky žlutým, zeleným, modrým a červeným rovnoramenným trojúhelníkem na bílém podkladu. „Aktuálně obnovené trasy jsou zcela totožné od roku 1981, kromě závěrečné části, která byla změněna z důvodu odtrubnění Jihlávky u letního kina, a prodloužení červené trasy směrem k SK Jihlava v důsledku již nevyhovujícího seběhu k řece Jihlávce," dodává mluvčí Daněk. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky běh, značka, strom, Heulos, značení, sport, Jihlava, Petr Ryška, Jihlávka, SK Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červená, modrá, zelená a žlutá. Stromy na Heulose zdobí značky pro běžce, na výběr je více tras | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.