Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

U Vílance se opraví dva mosty. Práce vyjdou na více než 18 milionů korun

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vybralo zhovotovitele opravy dvou kamenných klenbových mostů na silnici I/38 u Vílance na Jihlavsku. Ta by měla stát zhruba 18 milionů korun bez DPH s tím, že hotovo by mělo být do 126 kalendářních dnů.

„Ze čtyř uchazečů o zakázku předložila ekonomicky nejvýhodnější nabídku společnost Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.," řekl v tiskové zprávě Martin Buček z ŘSD. Na dotaz Jihlavské Drbny upřesnil, že plánovaný termín zahájení oprav je konec dubna a začátek května 2022. „My bychom rádi zahájili nejpozději do 2. května. Ale nyní samozřejmě musí zhotovitel požádat o příslušné rozhodnutí silniční správní úřad o vydání rozhodnutí k dopravně inženýrskému opatření," upřesnil redakci Drbny Buček. 

Oprava obou mostů vychází ze zjištění diagnostického průzkumu. Stavebně technický stav nosné konstrukce mostu s evidenčním číslem 38-077 přes místní potok za obcí Vílanec je hodnocen stupněm V - špatný, přičemž spodní stavba je na tom o stupeň lépe. „Z hlediska stavu mostu jsou nejvýznamnějším poškozením průsaky do nosné konstrukce i spodní stavby. Použitelnost je omezena korozí záchytného systému a degradací betonu říms. Most s evidenčním číslem 38-078 převádějící silnici I/38 přes potok Jihlávku má stavebně technický stav nosné konstrukce i spodní stavby hodnocen stupněm V. Z hlediska stavu mostu jsou nejvýznamnějším poškozením průsaky do nosné konstrukce i spodní stavby. Právě tyto průsaky do nosné konstrukce i spodní stavby jsou opravou neodstranitelné," popisuje Buček. 

Vzhledem k blízké vzdálenosti obou mostních objektů bylo přistoupeno k jejich opravě v rámci jedné stavební akce. První zmíněný most bude stavebně upraven a na jeho místě vznikne nově propustek. Most s evidenčním číslem 38-078 bude podle Martina Bučka kompletně zdemolován a nahrazen přesypanou železobetonovou konstrukcí mostu se zavěšenými křídly. 

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky doprava, oprava, most, ŘSD, Vílanec, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, okres Jihlava, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Vílance se opraví dva mosty. Práce vyjdou na více než 18 milionů korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.