Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Pro děti z Ukrajiny se v Brtnici otevřela improvizovaná školka s prostornou zahradou a hospodářskými zvířaty

Situace, ve které se ocitli lidé na Ukrajině, není lhostejná ani lidem v Brtnici na Jihlavsku, kde byla otevřená improvizovaná školka pro děti ukrajinských uprchlíků. Čas v ní tráví už pět dětí a výhledově přijmou dalších třináct školáčků.

„Znovu jsme pro děti připravili prostory, aby nemusely celý den být jenom na ubytovně. Další místa nabízíme i ostatním ukrajinským dětem, které jsou poblíž,“ říká iniciátorka pomoci z rodinné firmy Start Zelený Lucie Zelená.

Dětem je k dispozici rodinný dům na sádkách v Brtnici, kde je spousta hraček, odrážedel, kol, oplocená prostorná zahrada a hospodářská zvířata, která mohou děti chodit krmit. „Kdyby nám nepřálo počasí, máme připravenou i velkou zásobu výtvarných potřeb, pastelek, vodovek, nůžek, plastelíny, omalovánek, ale i lega a jiných věcí,“ vyjmenovává Lucie Zelená.

„Přijďte se k nám vykoupat." 

Firemní kolegové pomáhají ženám a dětem vyřizovat potřebné dokumenty, pojištění, případně pracovní víza. „Některým ženám už jsme nabídli i práci,“ potvrzuje jednatelka firmy a dodává, že je neuvěřitelné, jak všichni táhnou za jeden provaz. „Hodně lidí, zaměstnanci i místní, chce pomáhat, všichni jsme se semkli a každý nabízí, co umí. Někdo dopravu, někdo oblečení, taky přišla nabídka, aby se děti chodily večer koupat k jedné rodině, která si nedávno pořídila novou vanu,“ vyjmenovává namátkou Lucie. „Kolegyně Ivana ze stavebnin tuto sobotu bere děti na celé odpoledne do jihlavské zoo,“ dodává další příklad.

Brtnická firma touto aktivitou navázala na svůj dva roky starý nápad, kdy podobným způsobem reagovala na covidovou pandemii a umožnila zaměstnaným maminkám, aby mohly chodit do práce.

Rádi by vyzvedli matku s dcerou

Toto však není jediná pomoc od Zelených. Spolu s městem Brtnice a dobrovolnými hasiči z Panské Lhoty uspořádali sbírku věcí, které lidé na Ukrajině teď potřebují ‒ o víkendu by chtěli první dodávku dovézt na východ. „Rádi bychom také přivezli do bezpečí ženu Natali se sedmiletou dcerou, která sedí v Charkově ve sklepě s dcerou na klíně a denně nám posílá fotky a zprávy, že ještě žije,“ uzavírá Lucie Zelená.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Start Zelený

Štítky školka, pomoc, děti, migranti, solidarita, Ukrajina, Brtnice, okres Jihlava, Lego, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro děti z Ukrajiny se v Brtnici otevřela improvizovaná školka s prostornou zahradou a hospodářskými zvířaty | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.