Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jihlavských ulicích bude po setmění lépe vidět. Rantířovská má hotovo, kde dál se vymění osvětlení?

Obyvatelé Jihlavy se na několika místech dočkají nového veřejného osvětlení. To je již hotové například v ulici Rantířovská, již brzy lidé po setmění lépe uvidí v ulicích Sokolovská nebo Pávovská.

V ulici Rantířovská je nové veřejné osvětlení postaveno v úseku dlouhém 650 metrů, a to od čerpací stanice ONO po ulici Lipová. „V dané lokalitě bylo pouze staré osvětlení chodníku. Silnice nebyla osvětlena vůbec. Díky nasvícení silnice jsme mohli osvětlit i tamní přechod pro chodce,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška.

V ulici je postaveno 28 nových trakčních sloupů, na kterých je osvětlení namontováno. „Trakční sloupy byly zvoleny kvůli možnému budoucímu rozvoji trolejbusové dopravy v dané oblasti,“ vysvětlil Petr Ryška. Celkové náklady akce byly 4, 1 milionů korun bez DPH.

Město navíc pravidelně investuje také do výměn dosluhujících lamp na starších sloupech veřejného osvětlení. Zdroje světla tak průběžně vyměňuje za úspornější LED lampy s lepší svítivostí. „Začali jsme s tím před zhruba pěti lety na ulicích Havlíčkova, Okružní, Jiráskova nebo Tolstého,“ uvedl Karel Trojan z odboru dopravy jihlavského magistrátu.

Nová světla s novou trolejbusovou tratí 

Díky rozvoji trolejbusové dopravy se nových světel dočkají také lidé v ulicích Sokolovská a Pávovská. „Osazování nových svítidel s technologií LED zde bude probíhat postupně, podle toho, jak bude postupovat stavba trolejbusové tratě. První svítidla by tak mohla být osazena na jaře 2022, hotovo by pak mělo být na konci léta 2022. Náklady jsou vyčísleny na cca 15,7 milionů korun bez DPH," vyčíslil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Vedení města dále plánuje osvětlit ulice Znojemská, Brtnická, Kosovská, Seifertova, U Hřbitova, Pražská a Průmyslová. Místa byla vybrána po dohodě se správcem a provozovatelem veřejného osvětlení. „Jsou to místa, kde je větší pohyb lidí nebo kde už končí životnost svítidel,“ dodal náměstek primátorky Petr Ryška s tím, že hotovo by mělo být do konce srpna příštího roku.

Tato výměna svítidel proběhne v rámci programu EFEKT a předpokládaná cena je 2,8 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky osvětlení, veřejné, LED, výměna, ulice, Jihlava, veřejné osvětlení, Petr Ryška, sloup, Karel Trojan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavských ulicích bude po setmění lépe vidět. Rantířovská má hotovo, kde dál se vymění osvětlení? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.