Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihlavském nádraží zastavil Legiovlak. Lidé ve vagonech poznají život a boj během I. světové války

Na jihlavském hlavním vlakovém nádraží je do neděle 7. listopadu přistavený Legiovlak. Jde o unikátní soupravu čtrnácti zrekonstruovaných vozů, které představují věrnou repliku legionářského vlaku.

Návštěvníci ve zrekonstruovaných vagonech poznají život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky a vlastní krví.

„Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného (který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety) a dvou vozů plošinových," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Ve všech vozech čeká návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií.

Vhodné i pro školy 

Legiovlak poskytuje žákům různou úroveň poučení a jeho návštěva je vhodná především pro děti druhého stupně základních škol a pro studenty či učně středních škol. V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj českolovenských legionářů na Transsibiřské magistrále. „Žáci si tak v případě zájmu mohou zjistit podrobnější informace o daném tématu, ale také prohlédnou originální součásti výstroje a výzbroje stejně, jako předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty je možné si osahat, včetně některých z vystavených zbraní," doplňuje Daněk. 

Odborný výklad poskytují školním třídám průvodci v replikách legionářských stejnokrojů, kteří exkurzi provedou jednotlivými vagony a odpoví na případné dotazy. Pro žáky jsou v rámci expozice připraveny pracovní listy a další materiály. Na místě je rovněž možné pořídit si kromě pamětních předmětů i odborné a populárně naučné publikace s legionářskou tematikou. Výtěžek z tohoto prodeje přitom směřuje přímo na podporu projektu Legie 100.

Vlak je přístupný zdarma, a to ve všední dny od 8 do 16 hodin, o víkendu pak od 9 do 16 hodin. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Legiovlak

Štítky legiovlak, nádraží, válka, Jihlava, první světová válka, Transsibiřská magistrála, Rusko, Legie 100

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavském nádraží zastavil Legiovlak. Lidé ve vagonech poznají život a boj během I. světové války | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.