Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zásahové oděvy, batoh na hašení lesa, radiostanice. Hasiči z Rohozné mají novou výbavu za půl milionu

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Rohozné u Jihlavy, která má 16 členů, si mohla díky dotaci pořídit novou výbavu v hodnotě půl milionu korun. Tato obec musela v loňském roce bojovat s orkánem Sabina, který během pár minut poškodil jednu třetinu obce.

Hasiči v Rohozné mají nyní svou výbavu rozšířenou o nové zásahové oděvy včetně obuvi, rukavic, kukel, opasku a přileb. Dále si díky dotaci mohli pořídit osvětlovací systém, plovoucí čerpadlo, páteřní desku s příslušenstvím, tři analogové radiostanice, batoh s vybavením na hašení lesních požárů, turbo proudnice C a také úložný systém na prostředky požární ochrany do hasičské zbrojnice.

„Díky dotačnímu titulu SZIF se podařilo, aby každý z 16 členů jednotky měl svou výstroj. A rozšířilo se vybavení celé jednotky o nové prostředky, které jsou určené výhradně k řešení mimořádných událostí. Spoluúčast obce Rohozná byla 20 procent,“ upřesnil velitel rohozenských hasičů Michal Ligač.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rohozná spadá do kategorie JPO V, ale díky tomu, že je vybavena cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Š706 RTHP, je schopna na žádost krajského operačního střediska vyjet na události i mimo katastr svého zřizovatele.

Třetí místo v anketě 

„Naše jednotka je mimo CAS dále vybavena dopravním automobilem Ford, PPS 12 či nákladním přívěsem. Mezi dalšími prostředky jsou ve výbavě DT Dräger, kalové čerpadlo, elektrocentrála, motorová pila či vysavač na zásah na bodavý hmyz,“ jmenuje velitel Ligač.

Jednotka ročně zasahuje zhruba u dvacítky událostí a pomáhá obci Rohozná kdykoliv je potřeba. Mezi největší události patří zásahy související s odklizením následků po orkánu Sabina, který v loňském roce poničil téměř třetinu obce. „A právě díky těmto událostem se jednotka umístila v Anketě dobrovolných hasičů roku 2020 na třetím místě, a to v oblasti Jih Moravy. Výhru ve výši 40 tisíc korun jsme použili na nutnou opravu CAS 25 z roku 1979,“ dodává závěrem Michal Ligač.

Ohodnoť článek

Foto SDH Rohozná | Zdroj Požáry.cz

Štítky Rohozná, hasiči, výbava, dotace, sbor dobrovolných hasičů, Jihlava, CASA, Ford Motor Company, batoh, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásahové oděvy, batoh na hašení lesa, radiostanice. Hasiči z Rohozné mají novou výbavu za půl milionu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.