Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S novou cyklostezkou nesouhlasíme, vzkazují zahrádkáři v Jihlavě. Bojí se povodní a hluku od cyklistů

Původně v říjnu 2022 se cyklisté v Jihlavě měli dočkat nové cyklostezky. Už teď je ale jasné, že výstavba bude mít zpoždění. Nový úsek se bude nacházet mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská a měl by propojit stávající stezky. S výstavbou 900 metrů cyklostezky podél řeky ale nesouhlasí majitelé přilehlých zahrádek.

Podle náměstka primátorky Petra Ryšky (ODS) by přispěl ke zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří teď zčásti jezdí mezi auty úzkou ulicí Polenská, kde se stávají nehody. Město má na stavbu šanci dostat dotaci okolo 30 milionů korun.

Nová stezka s označením G04 se stane důležitou spojnicí stávající sítě jihlavských cyklostezek. Podle dřívějšího vyjádření jihlaské radnice, stezka G04 zpříjemní cestování nejenom cyklistům, ale otevře novou klidovou zónu ve městě a zlepší přístup pro rybáře i zahrádkáře.

S plánovanou cyklostezkou u řeky sousedí tři desítky soukromých pozemků. Jejich majitelé byli pozvaní na tiskovou konferenci města.  A co majitelům zahrádek nejvíce vadí? Na setkání s vedením Jihlavy mimo jiné mluvili o obavách, že by se kvůli cyklostezce mohlo zvýšit riziko povodní, i proto, že koryto řeky léta nikdo nečistil. Někteří v dlouhé debatě uváděli to, že se jim zhorší přístup k zahrádkám. Další poukazovali na to, že po cyklostezce bude jezdit hodně cyklistů, což je bude rušit.

Podle názoru radnice se stavbou cyklostezky dopady případné povodně v území nezhorší. Vodoprávní úřad podle Ryšky vydal ke stavbě souhlasné stanovisko, připravuje také výzvu k odstranění nevhodných navážek na druhé straně břehu řeky. Pracovníkům Povodí Moravy by se podle náměstka díky cyklostezce přístup k říčnímu korytu zlepšil.

Stopka od krajského úřadu 

Jihlava chtěla cyklostezku stavět už letos. Pracovníci tam začali kácet některé dřeviny, ale stavební řízení na jaře pozastavil krajský úřad. Radnice uznala to, že chybně stanovila okruh účastníků řízení. „Ta komunikace nebyla se všemi, asi to nebylo vhodně komunikované," řekl na setkání s veřeností Petr Ryška. Za nešťastné označil i urychlené kácení. Uvedl, že na základě následných schůzek s majiteli pozemků město projekt upravilo, například o ploty včetně branek pro všechny sousedy cyklostezky a o požadované průchody k vodě. Radnice bude podle Ryšky zodpovídat i za to, kdyby ploty případně poničila povodeň. „Tu opravu zajistí město na své náklady," ujistil náměstek Ryška.

Lepší podmínky pro rybáře 

Výstavbou cyklostezky G04 se do budoucna rybářům zlepší přístup k řece. „I výlet do Luk nad Jihlavou bude bezpečnější, protože se cyklisté vyhnou silnici a průjezdu po rušné a úzké Polenské ulici nebo kličkování kopcovitými uličkami na Kalvárii,“ uvedl na jaře tohoto roku mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

Jihlavská radnice má tento úsek cyklostezky zahrnutý v cyklogenerelu od roku 2010. Chybějící pozemky pro stavbu vykoupila v minulých dvou letech. Platné stavební povolení by podle Ryšky město chtělo mít do konce letoška, aby stihlo požádat o evropskou dotaci. Stavba by pak mohla začít zjara 2022. Lhůta pro podání námitek skončila minulý týden.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky cyklostezka, kondice, cykloturistika, debata, zahrádkáři, Jihlava, cyklista, povodeň, Petr Ryška, ODS, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S novou cyklostezkou nesouhlasíme, vzkazují zahrádkáři v Jihlavě. Bojí se povodní a hluku od cyklistů | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.