Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Projekt Housing First končí. Jihlava hledá cesty k udržení podpory bydlení sociálně slabých rodin

Dotovaný projekt Bydlení především (Housing First) v Jihlavě končí. Město nyní hledá cesty, jak udržet projekt na podporu bydlení sociálně slabých lidí. Město v rámci Housing First před dvěma lety poskytlo byt 12 domácnostem, které žily ve špatných podmínkách nebo na ulici a zajistilo jim pomoc oblastní charity.

Celkové náklady dvouletého projektu byly okolo čtyř milionů korun, město se na nich podílelo pěti procenty.

Podle Daniela Škarky, radního města Jihlavy pro oblast školství, kultury a tělovýchovy a pro oblast sociálních věcí, teď připadají v úvahu dvě varianty. Projekt bude pokračovat, pokud ho podpoří kraj do doby, než na něj bude možné čerpat další dotace. Jihlava by pak chtěla zvýšit počet těchto bytů pro lidi v nouzi z 12 na 20. „V příštím roce bychom dali projektovou žádost a od roku 2023 začali realizovat nový rozšířený projekt, pokud nám ten projekt projde," uvedl Daniel Škarka.

Podobný koncept podpory bydlení lidí v bytové nouzi v Česku podle údajů Platformy pro sociální bydlení uplatnilo 15 měst. Jihlavskému projektu se věnuje dvoudenní konference, která dnes začala v sídle Kraje Vysočina.

Pokud Housing First nezíská podporu kraje, tak bude muset opravdu skončit. Co to pak bude znamenat pro ty, co v bytech již bydlí? Nynější obyvatelé v bytech zůstanou, ale už se budou muset obejít bez intenzivní pomoci sociálních pracovníků. „Co se týče dlouhodobějšího výhledu, doufáme, že vláda připraví programy na podporu obcím v rámci sociálního bydlení," řekl Škarka.

Nájem? 75 korun za metr čtvereční 

V padesátitisícové Jihlavě našli sociální pracovníci před dvěma lety 235 domácností v bytové nouzi. Byli to například obyvatelé žijící na ubytovnách, u známých i na ulici, řada z nich čelila exekuci. Z nich město vybralo losem 12 domácností, které se stěhovaly do městských bytů. Platí tam nájemné 75 korun za metr čtvereční.

Po dva roky si bydlení s regulovaným nájemným udrželo devět domácností, ve zbývajících třech bytech se obyvatelé změnili. „To se dá považovat za úspěch," sdělila Pavlína Kolářová z oblastní charity. Z lidí, kteří odešli, měl podle ní jeden vážné zdravotní potíže, další rodina nedokázala žít samostatně a vrátila se k rodičům.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna | Zdroj ČTK

Štítky sociální, byty, bydlení, Housing First, Jihlava, projekt, Nejdřív bydlení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Housing First končí. Jihlava hledá cesty k udržení podpory bydlení sociálně slabých rodin | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.