Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ideální restaurační zahrádka v Jihlavě? Bez plastu a ohrazení, se dřevem, kovem či ratanem

, aktualizováno 22. září 2021, 13:34

Devadesátiprocentní slevu z poplatku mohou dostat provozovatelé restauračních zahrádek v Jihlavě, které budou splňovat všechny požadavky zanesené v Manuálu dobrých restauračních zahrádek. Ten na svém úterním zasedání schválili jihlavští zastupitelé. Provozovatelé a majitelé restaurací, kteří budou mít svoji předzahrádku v souladu s manuálem, budou platit za zábor veřejné plochy jen symbolických 10 procent stanoveného poplatku.

Zavedením Manuálu dobrých restauračních zahrádek se město snaží poplatníky motivovat k tomu, aby jimi provozované restaurační zahrádky korespondovaly s architekturou daného místa, odpovídaly jeho kvalitě a přispívaly současně k oživení uličního prostoru.

Na Masarykově náměstí provozovatelé doteď platili dvě koruny za metr čtvereční a na ostatních místech korunu, od příštího roku město sazbu zvýší na desetikorunu za den. Nové znění vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství jihlavští zastupitelé na svém úterním zasedání schválili 24 hlasy. Proti hlasovali čtyři, osm zastupitelů se hlasování zdrželo. Vyhláška bude platit od ledna 2022.

Zmíněný Manuál dobrých restauračních zahrádek zpracoval útvar městského architekta (ÚMA) ve spolupráci s odborem dopravy a památkáři. ÚMA také bude rozhodovat o tom, zda konkrétní zahrádky splňují všechny požadavky ve vyhlášce. 

„Manuál sladil požadavky zainteresovaných stran a byl konzultován také s jihlavskými provozovateli zahrádek. Podobu zahrádky je vhodné projednat na Útvaru městského architekta před jejím pořízením. Pro umístění zahrádky v Městské památkové rezervaci bude i nadále potřeba závazné stanovisko památkářů,  jejichž požadavky jsou samozřejmě zahrnuty v Manuálu,“ uvedl Aleš Stuchlík, vedoucí ÚMA.

A jak by takové restaurační zahrádky podle zmíněného manuálu měly vypadat? Ideálně by měly být bez ohrazení a neměly by překážet chodcům. Mobiliář mají mít z tradičních materiálů, jako je dřevo, sklo, kov, textil nebo ratan. Podesty by měly mít jenom tam, kde je potřeba vyrovnat svažitý terén. Zahrádka podle manuálu také nemá sloužit jako nosič reklam.

„Slibujeme si jednotný vizuální styl," řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). 

Ne všichni zastupitelé souhlasili 

Se schválením manuálu ale všichni zastupitelé nesouhlasili. Negativní postoj vyjádřil například Jaromír Kalina (KDU-ČSL). „V době, kdy gastronomie dostává jednu ránu za druhou, tak se mi to nelíbí," sdělil Jaromír Kalina.

Zastupitel Radek Popelka za opoziční hnutí ANO navrhl brát manuál spíš jako doporučení, jak by restaurační zahrádky měly vypadat. „Rozhodně bych v tuto chvíli nezvyšoval ceny předzahrádek a tou finanční motivací (ne)nutil podnikatele k tomu, aby ty zahrádky rychle předělali," řekl Radek Popelka.

Podle náměstka primátorky Víta Zemana (Žijeme Jihlavou) to, co chce město po živnostnících, není drahé, zahrádky by měly být spíš jednodušší. „Tento materiál má zamezit zejména plastovým židlím, stolkům, obrovským slunečníkům, něčemu, co opravdu nepatří do tohoto tisíciletí," řekl Vít Zeman.

Manuál dobrých restauračních zahrádek pro město Jihlava vznikl v návaznosti na Kartotéku vizuálního smogu, která definuje vzhledové problémy ve městě a navrhuje postupy pro jeho vyčištění. Vznikem Manuálu se Jihlava řadí k dalším městům usilujícím o kultivaci veřejného prostoru, podobě restauračních zahrádek se věnuje například Brno, Opava a Český Těšín.

Vizuální smog v Jihlavě: Lidi trápí blikající obrazovky na zimáčku nebo u Cityparku. Chystá se manuál označení čísel popisných

Od letošního března se na jihlavské radnici pracuje s takzvanou Kartotékou vizuálního smogu. Jde o pracovní název, který mají na svědomí jihlavští pracovníci Útvaru městského architekta (ÚMA). Zmíněná kartotéka popisuje širokou škálu vzhledových...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky předzahrádka, restaurace, provozovatel, manuál, poplatek, Jihlava, Jaromír Kalina, Radek Popelka, Karolína Koubová, ANO 2011, KDU-ČSL, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální restaurační zahrádka v Jihlavě? Bez plastu a ohrazení, se dřevem, kovem či ratanem | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.