Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Je jihlavský Vrakbar opravdu bar? Nikoliv, jde o sociální službu

Vrakbar v Jihlavě. Zařízení, jehož název by mohl evokovat, že se jedná o bar. Je to ale trochu jinak. Jihlavský Vrakbar začal fungovat v roce 1997 jako klub. Od roku 2006, kdy vstoupil v platnost zákon o sociálních službách, se změnil na sociální službu, jejíž název je Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM).

Vrakbar nabízí hlavně preventivní a poradenskou činnost. S mladými lidmi zde pracují sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách, jejichž cílem je pomáhat mladým lidem s různými obtížemi a fungováním v jejich přirozeném prostředí.

Proč nízkoprahové zařízení? S prahy u dveří to nemá nic společného. Význam tohoto slova spočívá v tom, že mladý člověk, který přichází, nepotřebuje nic – peníze, jméno, adresu, datum narození apod. Je mu umožněna maximální dostupnost, tedy ve snaze odstranit časové, prostorové, psychologické a finanční bariéry, které by bránily cílové skupině vyhledat prostory zařízení či využít nabídky poskytované služby.

„V NZDM Vrakbar Jihlava pracujeme s mladými lidmi od 14 do 26 let, kteří se potýkají se situací, se kterou si nedokážou sami poradit. Může se to týkat různých oblastí – rodina, škola, vrstevníci, finance, škola, práce apod. Naši službu poskytuje v ambulantní formě, kdy za námi chodí mladí lidé do našich prostor, které se nachází v prostorách Střední školy stavební Jihlava. Jsme si vědomi toho, že někteří mohou mít problém s tím dorazit do jakékoli instituce, proto se snažíme i tento práh omezit a vyrážíme za nimi ven, aktuálně chodíme 2x týdně v odpoledních hodinách, což je terénní forma,“ vysvětluje vedoucí nízkoprahových zařízení Oblastní charity Jihlava Šárka Štočková.

Stolní fotbal, xBox či vlastní nahrávací studio 

Vrakbar nabízí svým klientům prostor, kde se cítí bezpečně a mohou zde řešit své potíže, se kterými přichází, či se kterými se během dospívání a mládí setkávají. „V prostorách Vrakbaru se nachází i různé volnočasové aktivity - stolní fotbálek, xBox, ping-pong, deskové hry apod, které slouží k odreagování, odpočinku, neboť mladí lidé, kteří za námi chodí, často takové místo ve svém prostředí nemají,“ dodává Štočková.

Dalším důvodem, proč Vrakbar nabízí tyto volnočasové aktivity, je navození atmosféry k rozhovoru, přirozenému seznámení s pracovníky a v neposlední řadě i pro trávení času a komunikaci s vrstevníky.

„Společně se snažíme o podporu a realizaci jejich vlastních nápadů a aktivit, například různé turnaje, soutěže, vystoupení apod. K výše uvedeným aktivitám je potřeba přiřadit i využití speciální hudební místnosti, která je uzpůsobena ke zkoušení vlastní tvorby a v případě, že mají klienti nazkoušeno, tak je možné jejích tvorbu nahrát a upravit, aby odpovídala jejich představám,“ jmenuje Štočková další možnou aktivitu, kterou Vrakbar nabízí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Oblastní charita Jihlava

Štítky Vrakbar, Jihlava, prevence, pomoc, nízkoprahový, sociální služby, Xbox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je jihlavský Vrakbar opravdu bar? Nikoliv, jde o sociální službu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.