Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do olše v Rančířově uhodil blesk a musela k zemi. Z pařezu vytvořil místní sochař vílu

Zhruba pět dní trvalo jednomu z obyvatel Rančířova na Jihlavsku vyrobit z nemocné olše sochu víly, která nyní zdobí náves v obci se zhruba čtyřmi stovkami obyvatel. Socha byla vytvořena ze vzrostlé olše, do které uhodil blesk a musela jít k zemi, protože se stala nebezpečnou pro kolemjdoucí.

„Olše již několik roků ohrožovala majetky občanů a i zdraví, když hrozily pády usychajících větví. Rozhodli jsme se jí tedy neprodleně pokácet, aby nedošlo k neštěstí,“ vysvětlil redakci Drbny starosta Rančířova Jaroslav Pech. Strom byl pokácen dva metry nad zemí s tím, že z pařezu měl být původně vyřezaný vodník. To se ale nakonec změnilo. „Byl jsem však přehlasován děvčaty, která jinak pořádají různé akce, hlavně pro naše děti – Halloween, strašidelné průvody, pečení buřtů, různé soutěže, atd.,“ vysvětluje starosta Rančířova.

Přibude i vodník 

Vílu vyřezal jeden z místních obyvatel Petr Čtveráček asi za 5 dní. „Prý vypadá, a i mně se to zdá, jako manželka zastupitele pana Crhána. Je možné, že jak chodila domů, bydlí hned u ní, tak mu padla do oka,“ dodává s úsměvem starosta Pech. Místní umělec Petr Čtveráček prý pracuje na soše vodníka.

V Rančířově ale není jen socha víly. Dětské hřiště u obecního úřadu zdobí socha Pokémona, další sochy jsou k vidění například i v lese směrem ke Starému Ráji.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Rančířov

Štítky olše, socha, víla, pařez, Rančířov, okres Jihlava, Jaroslav Pech, Halloween

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olše v Rančířově uhodil blesk a musela k zemi. Z pařezu vytvořil místní sochař vílu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.