Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavu dobrovolně uklízelo skoro 600 lidí. Třeba i HC Dukla, knihovna nebo bedřichovští hasiči

Zhruba šest stovek dobrovolníků se zapojilo do letošního ročníku akce Čistá Vysočina. V Jihlavě tak čekají na odvoz stovky pytlů plných odpadků.

Čistá Vysočina se kvůli covidu v roce 2020 nekonala, letos se už uklízelo, ale za zpřísněných protiepidemických opatřeních. „Dobrovolníci uklízeli v menších skupinách s rozestupy a s respirátory na obličeji. Sesbíralo se v Jihlavě ale viditelně větší množství odpadků. Převažovaly plasty a letos se u silnic objevilo také hodně pneumatik. Uklízela se především veřejná prostranství, parky, okolí chodníků a silnic, křoví a lesoparky v Jihlavě,“ popsal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Od roku 2016 se akce Čistá Vysočina aktivně účastní v celém kraji vždy přes 22 tisíc dobrovolníků, kteří v předchozích letech vždy sebrali mezi 70 a 100 tunami odpadků.

Do akce Čistá Vysočina se zapojilo také 80 zaměstnanců jihlavského magistrátu a 25 různých organizací a dalších dobrovolníků ve městě. Dále se účastnily osadní výbory například ze Zborné, z Pávova nebo ze Starých Hor. S úklidem Jihlavy pomáhali také členové HC Dukla Jihlava, hasiči SDH Bedřichov nebo například tým jihlavské městské knihovny. Svou uklízecí četu měla i Vysoká škola polytechnická nebo například Dětský domov se školou Jihlava.

Zapojilo se i hodně učitelů 

Kvůli pandemii se letos nezúčastnily ve větším počtu jihlavské školy. Sešlo se však hodně učitelů. Celkově se do dubnového úklidu města připojilo k osmi desítkám zaměstnanců města přes 500 dalších dobrovolníků a naplnili odpadem 730 velkých plastových pytlů.

„Ty nyní odvážejí na skládku pracovníci Krajské správy a údržby silnic a pracovníci Služeb města Jihlavy. Veškerý takto svezený odpad je registrován jako likvidace černých skládek, kterou musí město Jihlava zaplatit. Každoročně to stojí do deseti tisíc korun. V předchozích ročnících činila částka za likvidaci odpadu z Čisté Vysočiny v Jihlavě kolem 7,5 tisíce korun,“ vyčíslil závěrem Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky úklid, Čistá Vysočina, dobrovolníci, jaro, Jihlava, Kraj Vysočina, odpad, silnice, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavu dobrovolně uklízelo skoro 600 lidí. Třeba i HC Dukla, knihovna nebo bedřichovští hasiči | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.