Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Díky nové metodě pomůžou jihlavští gynekologové desítkám žen

Karcinom endometria je nejčastějším gynekologickým onkologickým onemocněním u žen. V jihlavské nemocnici, kde pečují každý rok o desítky takto nemocných žen, začali lékaři v souvislosti s tímto onemocněním používat novou metodu.

„Nová metoda umožňuje detekci sentinelové lymfatické uzliny pomocí aplikace fluorescenčního barviva ICG. Výsledkem je rychlejší rekonvalescence pro pacientky, znamená to i kratší dobu strávenou na operačním sále,“ vypočítává výhody primářka gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Petra Herboltová.

Ročně odoperují lékaři v jihlavské nemocnici zhruba 50 žen s karcinomem endometria. Jak upozorňuje Petra Herboltová, nemocných žen je více. „Ne každý karcinom je operabilní, ne každý vyžaduje detekci sentinelové uzliny,“ upřesňuje. Díky nové metodě, kterou lze provádět laparoskopickým i otevřeným přístupem, tak ženy mají i méně vedlejších komplikací, jako například otoky dolních končetin.

Nemocnice Jihlava má statut Centra vysoce specializované onkogynekologické péče. Lékaři pečují o pacientky se zhoubnými nádory vulvy, pochvy, děložního hrdla, těla, vejcovodů a vaječníků a nejenom z Jihlavska, ale z celého Kraje Vysočina. Jednou z největších výhod je, že lékaři pacientku mohou nadále sledovat přímo v místě, kde byla léčena. „Ženy nemusejí cestovat daleko, nabízíme vysoce specializovanou péči přímo v regionu Vysočiny,“ uzavírá primářka.

Endometriální karcinom, karcinom endometria, rakovina endometria je zhoubný nádor vnitřní výstelky dělohy – endometria – a druh rakoviny děložního těla. Celosvětově je sedmým nejčastějším zhoubným onemocněním, mnohem častějším (až desetinásobně) se vyskytujícím ve vyspělých, než v rozvojových zemích. 

Nejčastěji se vyskytuje u starších žen po menopauze, což je i příčinou jeho včasného odhalení a dobré prognózy. K dalším rizikovým faktorům patří dlouhodobá terapie estrogeny, obezita, bezdětnost (závažnější ve spojení s neplodností) či léčba Tamoxifenem. Riziko naopak snižují početné porody (ochranný účinek progesteronu), kouření a užívání hormonální antikoncepce.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava / Facebook

Štítky Nemocnice Jihlava, gynekologie, karcinom, vyšetření, nemoc, endometriální karcinom, Lékárenský komplex Jihlava, lékař, Kraj Vysočina, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky nové metodě pomůžou jihlavští gynekologové desítkám žen | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.