Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Také letos bude Jihlava bez Dne Země. Zapojit se můžeme alespoň virtuálně

Ani v tomto roce se na jihlavském Masarykově náměstí neuskuteční tradiční Den Země. Vychází na čtvrtek 22. dubna. Lidé však o program nakonec nepřijdou. Projekt Zdravé město Jihlava, který Den Země v Jihlavě každoročně pořádá, nabízí on-line projekty, které se ochrany životního prostředí týkají.

Statutární město Jihlava se k oslavám Dne Země připojuje již od roku 2007. Každoročně se snaží pro účastníky i náhodné kolemjdoucí nachystat zajímavý program na Masarykově náměstí. V minulém roce byl program kvůli začínající pandemii zcela zrušen. „Letos se zájemci mohou zúčastnit alespoň virtuální formou,“ uvedla Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Pracovníci Projektu Zdravě město Jihlava (PZM) přicházejí s několika odkazy na aktivity spojené s ochranou životního prostředí.

„Nabízíme například návštěvu stránek odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy zde, kde najdete celou řadu informací o odpadovém hospodářství v Jihlavě, ověříte si výši poplatků za odpad, dozvíte se co a jak třídit a jak nevytvářet odpad. Jejich součástí je i link na takzvané užitečné stránky, ze kterého se můžete dostat na stránky dalších organizací zabývajících se ochranou životního prostředí,“ uvedla Alice Jandejsková z PZM.

Za hranice města, kraje i hranic

Ve dnech 12. – 25. dubna bude v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21 probíhat XII. ročník akce Čistá Vysočina, jejímž cílem je úklid veřejného prostranství a přírody na Vysočině. Bližší informace zájemci najdou na webu Kraje Vysočina.

Den Země 2019

„Pokud vás zajímá, co se aktuálně děje v oblasti ochrany přírody na mezinárodní úrovni, doporučujeme vám návštěvu stránek earthday. Na některou z akcí, která se bude konat 22. dubna, se přihlásila již více než 1 miliarda účastníků. Zde se můžete v interaktivní mapě nechat inspirovat zahraničními aktivitami. Dozvíte se zde více například o programu zalesňování naší planety, globálním programu předcházení odpadů a plastů, produkci potravin a mnoho dalšího,“ doplnila Jandejsková.    

Webová stránka samosebou dále nabízí více informací o třídění odpadu, a to společně s příběhy vzniku obalových materiálů. Jsou zde také rozhovory o vztahu k ekologii a třídění odpadu se zajímavými osobnostmi z různých oborů. Ty doplňují tematické hry, soutěže a videonávody.

Seriál Otevřená věda Akademie věd ČR

Ekologická témata zahrnula do jedinečného popularizačně vzdělávacího cyklu také Akademie věd ČR. Krátká animovaná videa jsou tematicky zaměřená na vědu i poznání a zábavnou formou přibližují zajímavé jevy nejen studentům základních a středních škol.

První série Nezkreslené vědy vznikla v roce 2014. Pozitivní ohlas studentů, pedagogů, škol i veřejnosti byl motivací pro vznik dalších sérií. Nejnovější, šestá řada byla dokončena v roce 2020. „Jedním z videí, která jsou součástí druhé řady, je krátký animovaný film Plasty kolem nás, kde se v zjednodušené formě dozvíte nejen více o jejich vzniku, ale také o možnosti, jak je lze recyklovat,“ dodává Hrdličková.

Otevřenou vědu najdete pod tímto odkazem zde

Den Země 2019

Historie Dne Země

Jak to všechno vlastně začalo? Znečišťování životního prostředí si v širším měřítku začalo lidstvo uvědomovat na počátku šedesátých let 20. století. Do té doby se snahy o ochranu Země projevovaly pouze minimálně. Rozvoj průmyslu po druhé světové válce sice zvyšoval životní úroveň obyvatel, současně však postupně zamořoval ovzduší i vodstvo.

Jako jeden z prvních upozornil na možné následky a varoval před devastováním planety americký senátor Gaylord Nelson. Diskutoval na toto téma s mnoha typy posluchačů a svědectví o zhoršení životního prostředí nacházel doslova na každém kroku. Běžní občané tento trend zaznamenali, proto bylo více než důležité, aby se otázky týkající se životního prostředí staly součástí politického programu vlády USA.

Demonstrace 20 milionů obyvatel 

Po osmi letech projevů vyzval senátor Nelson během jednoho z nich celý americký národ, aby se připojil k všelidovému protestu proti tomu, co se děje s naším životním prostředím. Kampaň nazval jednoduše - Den Země.

„Za ochranu planety, zdravější životní prostředí, přijetí nových zákonů na ochranu životního prostředí demonstrovalo v Americe v roce 1970 neuvěřitelných dvacet milionů obyvatel. Kampaň měla veliký ohlas a o rok později již akci podpořilo i OSN. Během dalších let oslavy Dne Země rostly, v roce 1990 už tento den slavil téměř celý svět - včetně České republiky. Dnes se Mezinárodní den Země slaví ve více než 150 státech světa,“ přidává o historii Dne Země Aneta Hrdličková.

Ohodnoť článek

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Den Země, on-line, Jihlava, projekt, životní prostředí, ochrana životního prostředí, Země, Kraj Vysočina, odpad, Akademie věd České republiky, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také letos bude Jihlava bez Dne Země. Zapojit se můžeme alespoň virtuálně | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.