Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Jihlavě vrcholí přípravy na stavbu cyklostezky. Zlepší přístup také rybářům a zahrádkářům

Letos v květnu by v Jihlavě měla začít stavba nové cyklostezky s označením G04. Propojení Mlýnské a Helenínské ulice umožní pohodlnou jízdu do Beranova a Luk nad Jihlavou podél řeky bez nutnosti vjíždět na kole na frekventovanou úzkou silnici.

Nová stezka s označením G04 se stane důležitou spojnicí stávající sítě jihlavských cyklostezek. Zpříjemní cestování nejenom cyklistům, ale otevře novou klidovou zónu ve městě a zlepší přístup pro rybáře i zahrádkáře.

Práce na nové cyklostezce by měly začít letos v květnu a s jejím dokončením se počítá v říjnu 2022. Nyní město zahájilo přípravné práce.

„Podél řeky už se kácí náletové dřeviny jako například vrby, osiky a lísky. Pracuje se na pozemcích města a Povodí Moravy a začínají jednání se zahrádkáři. Ukázalo se totiž, že někteří z nich hospodaří na pozemcích města nebo na nich mají vystavěné zahradní stavby, skleníky a dřevníky. Některé bude nutné přesunout, jiným se stavba vyhne,“ jmenuje mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Dodává, že se dokonce měnila projektová dokumentace tak, aby se cyklostezka vyhnula jednomu zahradnímu domku i několika vzrostlým dřevinám. Na místě bude vyvěšena informační cedule o stavbě cyklostezky včetně informačních kontaktů.

Nařízena je náhradní výsadba 

Dřeviny se kácí s ohledem na maximální bezpečnost a šetrně k okolním stromům i stavbám, vzrostlejší stromy kácí stromolezci na lanech. Za všechny pokácené stromy je nařízena náhradní výsadba, sázet bude město letos kolem cyklostezky propojující průmyslové zóny nebo například na Pančavě na protierozních mezích.

„Celkem se bude jako kompenzace tohoto kácení sázet přes 200 dřevin. Půjde o trnovníky, javory, duby, borovice, hrušně, třešně, trnky, lísky atd.,“ doplnil Daněk.

Město se také snaží zachránit vzrostlé a zdravé stromy, které nepokácí, ale změnilo kvůli nim projekt. Cyklostezka se jim vyhne, místo asfaltu budou kolem stromů rošty, aby stavba nenarušila jejich kořenový systém. Cyklostezka zlepší protipovodňová opatření, projekt počítá i se zpevněním břehů.

„Celá projektová dokumentace byla řešena v souladu s přísnými podmínkami Povodí Moravy, aby nedošlo ke zhoršení průtoku vody v korytu řeky,“ sdělil mluvčí města.

Zahrádkáři budou mít nové ploty 

Do budoucna se zlepší přístup k zahradám, zahrádkáři budou mít nové ploty a nové vstupní branky na cyklostezku. Nyní podél řeky nevedla žádná oficiální přístupová cesta. Smlouva o dílo se zhotovitelem stavby bude obsahovat povinnost umožnit přístup majitelům zahrad na své pozemky. Nyní město vybírá zhotovitele stavby.

„K řece budou mít po dokončení cyklostezky lepší přístup i rybáři a výlet do Luk nad Jihlavou bude bezpečnější, protože se cyklisté vyhnou silnici a průjezdu po rušné a úzké Polenské ulici nebo kličkování kopcovitými uličkami na Kalvárii,“ uzavírá mluvčí Daněk.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky cyklostezka, G04, stavba, příprava, Jihlava, Beranov, dřevina, pozemek, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Rychecky

Ať se na mě nikdo nezlobí ale přímo u řeky další cyklostezka to není jiná možnost . Takže řeka bude pokračovat jako u Kauflandu? Žádné dřeviny nic jen travnaté plochy a beton .To rybáři určitě ocení 1000 lidí za zády .pořád lepší a lepší opravdu radost

Pátek, 26. února 2021, 21:51Odpovědět

V Jihlavě vrcholí přípravy na stavbu cyklostezky. Zlepší přístup také rybářům a zahrádkářům | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.