Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Co lidé v Jihlavě nejčastěji ztrácí a nalézají? O osudu věcí po třech letech rozhodne komise

Oblečení, nářadí, brýle, klíče, mobilní telefony, peněženky s hotovostí. To se nejčastěji objevuje na jihlavském magistrátu ve ztrátách a nálezech. Za rok 2020 se na tomto místě objevilo 238 nalezených věcí.

„Mezi odevzdanými nálezy jsou například tašky s oblečením, nářadí, brýle, klíče či mobilní telefony,“ uvedla Kateřina Škarková ze správního oddělení magistrátu města. Výjimkou nejsou ani peněženky s většími finančními obnosy či zlaté šperky.

Nejčastěji nalezené věci do městských ztrát a nálezů odevzdávají pracovníci soukromých firem, jako jsou banky, přepravní společnosti či obchodní domy. Dalšími poctivými nálezci jsou také policisté, a to jak státní, tak městští, a samozřejmě i řadoví občané. Zpět se ke svému majiteli v roce 2020 vrátilo 99 nálezů. 

Rozhodne likvidační komise

Nalezené a ztracené věci s hodnotou se na jihlavském magistrátu uchovávají po dobu tří let, poté likvidační komise rozhodne o jejich dalším osudu. Většina věcí je ale nefunkčních a poškozených. „Elektronická zařízení se předávají k ekologické likvidaci, klíče se fyzicky znehodnocují, zlaté šperky se nechávají ohodnotit a následně se prodávají do výkupu zlata,“ vysvětluje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

A jak je to třeba s jízdními koly? Ta najdou nové majitele až v daleké Africe. Jedná se o sbírku iniciovanou Zdravým městem Jihlava s názvem Kola pro Afriku. Svůj užitek najdou i mobilní telefony, které jsou darovány do sbírky na záchranu africké přírody pořádané jihlavskou zoologickou zahradou v akci Mobily pro gorily. 

Informace o ztrátách a nálezech jsou podle zákona zveřejněny na úřední desce magistrátu. Více informací najdete také na webu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ztráty, nálezy, magistrát, komise, Jihlava, mobilní telefon, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co lidé v Jihlavě nejčastěji ztrácí a nalézají? O osudu věcí po třech letech rozhodne komise | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.