Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava testuje nový typ chodníku. Radnici zajímá názor nevidomých či slabozrakých lidí

Obyvatelé jihlavské Hamerníkovy ulice, ale určitě i ostatní kolemjdoucí, mohou mít radost z nového chodníku. Starý propadlý chodník z malých dlažebních kostek nahradila zcela nová dlažba. Město Jihlava na ulici testuje asi tisíc metrů čtverečních zcela nového povrchu i nejmodernější způsoby skladby a jejího ošetření.

Po důkladném otestování materiálů i technologií použitých na Hamerníkově ulici by se měl tento způsob objevovat na všech dalších opravách a výměnách chodníků v Jihlavě. Město totiž hledá jednotný vzhled pro opravované chodníky. Nová velkoformátová betonová dlažba je prozatím v testovacím režimu a měla by být uzpůsobena i pro jednoduchou a bezpečnou jízdu na dětských kolech. „Nový typ dlažby, která by v budoucnu mohla zaplnit Jihlavu, má zajistit nejen pohodlnou a bezpečnou chůzi lidí všech věkových kategorií, ale i jízdu s kočárkem a malým dětem i radost bez drncání na dětských koloběžkách a odrážedlech,” uvedla Tereza Kafková z útvaru městského architekta.

„V současné době experimentujeme také s impregnací betonové dlažby a budeme testovat, jaký má vliv na čistotu, údržbu, ale i na to, jak povrch klouže při různém počasí. Dále nás zajímá, jak se bude povrch chovat při zimní údržbě spočívající v solení nebo posypu štěrkem a při pojezdech technikou údržby,“ uvedl radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Dlažbu podle jeho slov už v rámci výroby naimpregnovali, aby byla odolnější vůči nečistotám a také aby z ní dešťová voda stékala do trávníků, kde bude zasakovat k uličnímu stromořadí.

Havárie na plynovém potrubí 

„Hledáme řešení, která dávají smysl i ekonomicky. Důležité jsou kromě ceny i náklady spojené například s jiným způsobem pokládky. Řešíme ale i detaily kolem nestandardních prvků, jako jsou šachty, poklopy a značky nebo prvky pro nevidomé. Proto bychom byli rádi, kdyby se nám ozval někdo nevidomý či slabozraký, abychom s ním mohli probrat skutečné potřeby pro jeho bezpečný pohyb,“ doplnil radní David Beke s tím, že obyvatelé mohou zkušenosti s chodníkem a připomínky k jeho provozu, funkci i vzhledu zasílat na e-mail:chodnik.hamernikova@jihlava-city.cz.

Zhotovitelem stavby za necelé dva miliony korun se na základě výběrového řízení staly Služby města Jihlavy, s.r.o. Práce na stavbě jsou téměř hotové, ale tři dny před dokončením je zastavila havárie na plynovém potrubí. „Kvůli úniku plynu na odkalovacím ventilu bylo nutné znovu kopnout do země. Ventil museli opravit pracovníci plynárenské služby. Předpokládané ukončení stavby a kompletní zprovoznění chodníku je naplánováno nejdéle do konce listopadu,“ připojuje mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Hamerníkova, chodník, dlažba, test, Jihlava, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava testuje nový typ chodníku. Radnici zajímá názor nevidomých či slabozrakých lidí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.