Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli pandemii se Jihlava musela uskromnit o necelých 152 milionů. Jaké akce se zastavily?

Také Jihlava se nyní musí potýkat s problémy, které jí vznikly v souvislosti s koronavirovou pandemií. Kvůli poklesu výkonnosti ekonomiky musí nyní počítat s výpadkem příjmu ve výši přibližně sto milionů korun. K tomuto propadu, který byl vyčíslen již v dubnu, se musí připočítat ještě dalších 50 milionů, o které město přijde letos vlivem vládních opatření.

„Bylo těžké rozhodnout, které akce zrušit, proto děkuji všem zaměstnancům úřadu, kteří na plánu tak velkých úspor spolupracovali. Velké díky patří i zastupitelům, kteří tuto úsporu schválili. A v neposlední řadě opět děkuji všem, kteří při krizi pomáhali a ukázali, jak solidární mohou lidé být, pokud jde o zdraví nejen rodiny i sousedů,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Mezi největší zrušené investice patří například výstavba splaškové kanalizace a ČOV Kosov, na kterou bylo v letošním rozpočtu alokováno přibližně 32 milionů korun. Dále například rekonstrukce městského domu blízko Masarykova náměstí, Brněnská 29, kde rozpočet počítal s 20 miliony korun.

Město musí počkat třeba i s opravou mostu na Brněnské ulici, pro kterou mělo být v rozpočtu na příští rok alokováno 40 milionů korun. Krize ovlivnila i rozvoj veřejné dopravy - zrušena byla také investice do nové trolejbusové tratě z Žižkovy ulice přes Rantířovskou na Lipovou ulici, pro kterou mělo být na letošní rok alokováno 12 milionů korun.

Rozpočet na příští rok

Zastupitelé města v červnu současně stanovili i pravidla pro tvorbu rozpočtu na příští rok. „Kromě těch základních, jako je například pokrytí běžných výdajů běžnými příjmy a kapitálových výdajů kapitálovými příjmy a dodržování pravidel „3E“ – hospodárnost, účelnost a efektivnost - se bude při sestavování městského rozpočtu v oblasti kapitálových výdajů brát ohled také na stupeň přípravy a předchozí schválení investičních akcí na investiční poradě,“ doplnil vedoucí ekonomického odboru magistrátu města Jan Jaroš.

Práce související s přípravou rozpočtu na rok 2021 již byly zahájeny a návrh bude počítat s nižšími příjmy v důsledku letošní koronavirové krize.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky koronavirus, covid-19, rozpočet, investice, akce, krize, Jihlava, Karolína Koubová, Jan Jaroš, koronavirová krize, Kosovo, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli pandemii se Jihlava musela uskromnit o necelých 152 milionů. Jaké akce se zastavily? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.