Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pumptrack v Jihlavě zřejmě zatím nebude. Město chce znovu požádat o dotaci

Před nedávnem jsme vás informovali o novince, jež by měla vyrůst v krajském městě, konkrétně ve volnočasovém areálu Český mlýn poblíž řeky Jihlavy. Šlo o pumptrack, který měl být jeden z největších v republice s unikátními zrcadlovými okruhy. Stavba zatím zřejmě nezačne. Jihlava chce Kraj Vysočina žádat o dotaci znovu, protože celou částku na vybudování hřiště zřejmě nebude schopná uvolnit.

Dotaci na tuto atrakci totiž dnes neschválili krajští zastupitelé. Postup Jihlavy i pumptrackovou dráhu kritizovali při jednání i někteří opoziční zastupitelé Jihlavy. „Mrzí nás, že se z toho stalo politikum a nechápu, co naší opozici vadí na žádaném areálu pro veřejnost, který by zase o něco víc zatraktivnil volnočasovou nabídku krajského města,“ řekla k průběhu dnešního krajského hlasování primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Podle ní se budou situací zabývat i jihlavští zastupitelé, kteří kvůli koronaviru zasedají až ve středu 13. května, tedy o den později než krajští zastupitelé, a nestihli věc projednat kvůli pandemii dřív než jejich krajští kolegové. „Vím, že tento postup někteří krajští kolegové kritizovali, ale skutečně to kvůli nemoci covid-19 nešlo zařídit jinak. Až to schválíme, požádáme Kraj Vysočina o dotaci znovu, ale asi se kvůli tomu nestihne areál rozestavět ještě letos,“ mrzí primátorku.

Město požádalo Kraj Vysočina o individuální dotaci ve výši 60 % předpokládaných nákladů, tedy o bezmála dva miliony korun. Krajská rada doporučila poskytnout Jihlavě dotaci ve výši 1 650 tisíc korun. Dnes ale tento návrh Rady Kraje Vysočina neprošel hlasováním v krajském zastupitelstvu.

Špatná komunikace mezi zastupitelstvy 

Náměstek jihlavské primátorky pro sport Petr Ryška (ODS) řekl, že ho neschválení dotace na výstavbu pumptracku zastupitelstvem Kraje Vysočina mrzí. „Zároveň to považuji za mírně překvapivé, protože s nabídkou spolupráce v této oblasti přišel jako první Kraj Vysočina. Neznám přesně všechny motivy, proč nyní zastupitelé změnili svůj postoj. Ale pokud je kromě současné horší ekonomické situace hlavním důvodem, že svůj díl spoluúčasti schválí zastupitelstvo Jihlavy až zítra, tak jsem rozhodnutý, že pokud bude zítřejší hlasování o této věci v zastupitelstvu úspěšné, předložit žádost o dotaci znovu,“ uvedl Ryška. 

„Ukázalo se, že krajské a městské zastupitelstvo spolu neumějí komunikovat, nebo komunikují špatně. Je to velká škoda, protože je na tom Jihlava bitá. Je potřeba to změnit,“ doplnila jeho slova primátorka Koubová.   

Vyžití pro kola, skateboardy nebo inline bruslaře 

Zméněné pumptrackové hřiště určené nejen pro kola, ale i koloběžky, skateboardy nebo inlinové brusle se má napojit na páteřní jihlavskou cyklostezku u řeky Jihlavy a sousedit s tamějším dětským hřištěm a skateparkem. Město Jihlava odhaduje kompletní náklady přibližně na 3,5 milionu korun. Sama Jihlava ale takovou částku uvolnit zřejmě nedokáže a bez dotace areál postavit neumí.

Pumptrack má být rozdělený na dvě samostatné zrcadlené plochy, na hlavní asfaltový pumptrack a na dětský okruh. Bude možné ho projet celý jako jednu 320 metrů dlouhou dráhu nebo lze využít zrcadlené okruhy k poměření rychlosti ve dvojici. Tím bude unikátní, protože žádný pumptrack obdobných rozměrů zatím v ČR není určený k paralelní jízdě dvojic. Na pumptracku tak bude možné pořádat závody na kolech, skateboardech nebo koloběžkách. Dětský okruh o délce 65 metrů má být k dispozici dětem pro přípravu jízdy na pumptracku, pro děti na odrážedlech nebo pro úplné začátečníky.

Ohodnoť článek

Foto pumpbattle.com

Štítky pumptrack, Český mlýn, dotace, Jihlava, Kraj Vysočina, Karolína Koubová, skateboard, Petr Ryška, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pumptrack v Jihlavě zřejmě zatím nebude. Město chce znovu požádat o dotaci | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.