Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obce z Hrádku znovu žádají vyloučení z míst pro úložiště. Důvodem je ochrana vody

Zástupci obcí z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska znovu žádají její vyloučení ze seznamu devíti území zvažovaných v Česku pro stavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Dotčené obce poslaly dopis ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO), v němž připomínají to, že se jejich lokalita nachází v evropském rozvodí. Stát tam také plánuje stavbu nové vodní nádrže.

Samosprávy v dopise připomínají dopady sucha i kůrovcové kalamity v lesích na Vysočině. Stát podle nich v lokalitě Hrádek vynakládá nemalé prostředky na zcela protichůdné projekty. „Dle našeho názoru by ochrana klíčových vodních zdrojů měla být pro stát naprostou prioritou a měla by mít přednost před ostatními zájmy státu," stojí v dopise, který novinářům poskytl Luboš Kliment, právní zástupce dotčených obcí. 

Den proti úložišti se letos odkládá. Protesty zřejmě budou i nadále pokračovat

V sobotu 18. dubna se měl konat již šestý ročník akce Den proti úložišti. Jde o celostátní akci, která se ale v letošním roce z důvodu opatření proti šíření koronaviru konat nebude. Podle informací od Platformy proti hlubinnému úložišti důvody k...

Starostové šesti obcí z lokality Hrádek proti úložišti společně bojují od loňského jara, mají kvůli tomu i právního zástupce. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká jak do povodí vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem k ochrannému pásmu přehrady Švihov.

Lokalita u Batelova na Jihlavsku také patří mezi 31 území v Česku, které chce ministerstvo zemědělství hájit pro vodní nádrže. V Kraji Vysočina je těchto území celkem sedm. Nádrž Batelov by měla zabírat asi 49 hektarů.

Zvažované lokality
Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Dále pak Janoch v blízkosti JE Temelín a Na Skalním poblíž JE Dukovany.

Obce v dopise ministru Brabcovi uvádějí to, že se přehrada, která by měla sloužit k zásobování pitnou vodou pro Jihlavsko včetně Jihlavy, plánuje na území obcí Rohozná a Dolní Cerekev. Obě tyto obce spadají do lokality Hrádek zvažované pro úložiště. Zástupci samospráv v dopise dále uvedli, že ochranu místních zdrojů vody podporuje širší region se 70 tisícic obyvateli. Ministra pozvaly obce v dopise na návštěvu.

V Jihlavě se mluvilo o úložišti jaderného odpadu. U Batelova by mohla vzniknout nová vodní nádrž

V Jihlavě se debatovalo o stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ve středu 13. listopadu se v gotickém sále jihlavské radnice sešli odborníci na danou problematiku a společně s lidmi téměř tři hodiny diskutovali o tom, co by případná...

Hodnocení všech devíti lokalit v Česku zvažovaných Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro úložiště by podle dostupných údajů mělo být dokončeno letos. Vládě pak podá návrh na zúžení jejich počtu. Následně se má rozhodovat mezi čtyřmi lokalitami. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru umístěny tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, se má v ČR postavit do roku 2065.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kompletní znění dopisu

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás jako zástupci obcí Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná ve věci možné stavby hlubinného úložiště vysokoaktivních radioaktivních odpadů (dále jen „hlubinné úložiště nebo HÚ“) v Lokalitě (ČERTŮV) HRÁDEK.

Správa úložišť radioaktivních odpadů /SÚRAO/ vážně uvažuje o zřízení hlubinného úložiště vysokoaktivních radioaktivních odpadů v lokalitě (ČERTŮV) HRÁDEK. Tato lokalita se však nachází na evropském rozvodí a je nenahraditelným zdrojem vod, jak pro okolní obce, tak i pro město Jihlava prostřednictvím vodní nádrže Hubenov. Nelze také přehlédnout, že tato lokalita zasahuje také do povodí vodárenského toku Želivka (Švihov), zásobující pitnou vodou nejen Prahu, ale i velkou část Středočeského kraje.

S ohledem na skutečnost, že nelze předem do budoucna s naprostou jistotou vyloučit možnou přírodní katastrofu nebo nehodu v provozu hlubinného úložiště, tak by kontaminace Lokality (ČERTŮV) HRÁDEK radioaktivními odpady vedla v krátkodobém časovém horizontu ke znehodnocení zdrojů pitné vody nejen pro okolní obce, ale i pro město Jihlava, hlavní město Praha a velkou část Středočeského kraje.

Dle našeho názoru je zásadním pochybením celého procesu, že dosud jak SÚRAO, tak MPO, neoznačilo ochranu vodních zdrojů jako zásadní kritérium pro výběr lokality pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů.

Za této situace dlouhodobě žádáme jasnou garanci ochrany klíčových národních zdrojů pitné vody. Tuto garanci dle našeho společného názoru poskytuje pouze okamžité vyloučení lokality (ČERTŮV) HRÁDEK z výběru lokalit pro budoucí možnou stavbu hlubinného úložiště vysokoaktivních radioaktivních odpadů.

Je nepochybným faktem, že v době klimatických změn způsobujících nedostatek vody a vrcholící kůrovcové kalamity decimující lesy nejen na Vysočině, je třeba realizovat opatření k ochraně klíčových národních zdrojů pitné vody. Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem zemědělství již zpracovali návrh na rozšíření Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod. Hydrologickou výjimečnost lokality (ČERTŮV) HRÁDEK podtrhuje to, že v rámci tohoto návrhu je počítáno s touto lokalitou jako lokalitou pro výstavbu vodní nádrže Batelov /mimo obce Batelov na území obcí Rohozná a Dolní Cerekev/. Vodní nádrž Batelov by měla zajistit zásobování pitnou vodou pro Město Jihlavu a region Jihlavska. Jak je však evidentně zřejmé, stát v rámci Lokality (ČERTŮV) HRÁDEK vynakládá nemalé prostředky na zcela protichůdné projekty a zvažuje zcela diametrálně odlišné a nesourodé možnosti využití tohoto území.

V rámci snahy najít systémovém řešení pro řešení nedostatku vody a sucha jste založil Národní koalici pro boj se suchem.  Tato má být nezávislým odborným orgánem, který se bude snažit problémům se suchem co nejúčinněji čelit, nebo jim ideálně i předcházet. Dle našeho názoru by ochrana klíčových vodních zdrojů měla být pro stát naprostou prioritou a měla by mít přednost před ostatními zájmy státu. Za této situace bychom Vás chtěli vyzvat k tomu, aby Národní koalice pro boj se suchem pod Vaším vedením jednoznačně deklarovala nezbytnost ochrany klíčových národních vodních zdrojů s tím, že tato ochrana bude mít prioritní význam pro posuzování využití tohoto území.

Současně bychom Vám rádi v případě Vašeho zájmu poskytli další informace k této problematice, a to včetně pozvání k Vaší návštěvě lokality (ČERTŮV) HRÁDEK. Aktuálnost tématu dokládá široká podpora nejen ze strany místních samospráv, tato již v roce 2019 překročila hranici 70.000 obyvatel okresů Jihlava a Pelhřimov! Svou jednoznačnou podporu ochraně národních zdrojů pitné vody již vyjádřily desítky obcí a měst okresů Jihlava a Pelhřimov, konkrétně například mikroregiony Dušejovsko, Třešťsko, Pelhřimovsko a také Město Pelhřimov, dále také správci klíčové vodovodní infrastruktury například SVAK /Svaz vodovodů a kanalizací/ Jihlavsko.

V Dolní Cerekvi dne 11.5.2020

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky odpady, energie, voda, Jihlavsko, Pelhřimovsko, úložiště, lokalita, Hrádek, odpad, okres Jihlava, vodní nádrž, Česko, pitná voda, Jihlava, Richard Brabec, okres Pelhřimov, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce z Hrádku znovu žádají vyloučení z míst pro úložiště. Důvodem je ochrana vody | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.