Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od pondělí můžeme do knihovny, vrácené knihy musí do karantény. V Jihlavě provoz začne nejdřív 4. května

Už v pondělí 27. dubna se mohou po celé zemi otevírat některé knihovny. Možnost zahájit provoz dříve sice uvítali i pracovníci Městské knihovny Jihlavy (MKJ), rozhodnutí vlády ale považují za chaotické a nekoncepční.

Ředitelka jihlavské městské knihovny Jarmila Daňková říká, že na tak brzké otevření téměř nikde v zemi nejsou v knihovnách připraveni, a to hlavně kvůli chybějící metodice, která by zaměstnancům knihoven ujasnila, jak s vrácenými knihami při mimořádné situaci manipulovat. V Jihlavě urychlené otevření komplikuje i právě probíhající rekonstrukce objektu. Městská knihovna proto bude muset být uzavřena nejméně o týden déle.

„Nejsme na okamžité otevření připraveni, jelikož knihovny měly být podle původního vládního návrhu zavřené až do 6. června. Otevřít ze dne na den o šest týdnů dříve není bohužel v našich silách,“ posteskla si ředitelka knihovny Jarmila Daňková v reakci na překvapivé rozhodnutí vlády.

Vrácená kniha musí do karantény

Podle pracovníků odboru správy realit se nedá okamžitě otevřít také proto, že se město rozhodlo uspíšit rekonstrukci střechy objektu a budova knihovny se během nouzového stavu proměnila ve staveniště. „Navíc je potřeba vyřešit logistiku půjčování a vracení knih. Řešíme teď narychlo s ostatními většími knihovnami z celé země, jakým způsobem budeme desinfikovat vrácené knihy. Čekáme na jasné metodické pokyny, jak dlouho musí zůstat vrácená kniha v karanténě,“ uvedla ředitelka Daňková.  

Nejdříve jihlavská knihovna otevře pobočky na Březinově ulici a na Bedřichově, teprve potom rekonstruovanou hlavní budovu v Hluboké ulici a na závěr až pobočku na Horním Kosově, kde pauzu v nouzovém stavu využili k výměně regálů a zdejší knihovna je vystěhovaná. Teď sem dělníci instalují nový nábytek i regály.

Podle ředitelky Daňkové se proto pobočky MKJ budou otevírat postupně, a to nejdříve od pondělí 4. května. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky knihovna, kniha, otevření, vláda, nařízení, koronavirus, Jihlava, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí můžeme do knihovny, vrácené knihy musí do karantény. V Jihlavě provoz začne nejdřív 4. května | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.