Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PŘEHLED: Jihlava se dnes musí obejít bez oslav Dne země. Jaké další akce nebudou?

Kvůli současné epidemiologické situaci muselo statutární město Jihlava zrušit všechny naplánované akce, a to až do konce června. Na dnešek připadá tradiční Den země. I bez jeho oslav se bude muset krajské město obejít.

Běžně by v tento den jihlavské Masarykovo náměstí oživily stánky na téma ekologické osvěty.

Duben, květen a červen – to jsou tři měsíce, během kterých se na Masarykově náměstí každoročně koná několik osvětových akcí v rámci Projektu Zdravého města a místní Agendy 21 (PZM a MA21). Velká část osvětových kampaní, které se do konce června měly konat, byla zrušena bez náhrady, některé našly nový termín během podzimních měsíců. Některé se budou konat pouze virtuálně, a to formou prezentace.

Kromě tradičního zaplétání a kácení májky musela Jihlava zrušit i oslavu Velikonoc nebo takzvaný Piknik s gustem, který se měl uskutečnit v jednom z jihlavských parků na konci června. „Z akcí pořádaných v rámci PZM a MA21 se neuskuteční například Den Země nebo Cesta za čistým vzduchem,“ uvedla Alice Jandejsková z PZM a MA21.

Jak již bylo řečeno, některé akce se budou konat v náhradním termínu – například kampaň Světlo pro AIDS, v rámci které se každý květen pořádají besedy pro žáky základních i středních škol a pro veřejnost je zajištěna možnost anonymního testování na HIV infekci.  Právě bezplatné testování se podařilo přesunout na 16. září 2020, kdy se bude konat již tradiční Jihlavský den zdraví.

Řada akcí má svůj náhradní termín 

V minulých letech pořádalo PZM a MA21 několik úspěšných ročníků kampaní sbírky Kola pro Afriku a Brýle pro Afriku, v rámci kterých Jihlavané mohou podpořit vzdělávání dětí v Africe. Sbírat nepotřebné brýle bylo možné již na začátku letošního roku.

„Nyní čekáme na uvolnění vládních opatření a opětovnou proměnu dobrovolnického centra v Turistické informační centrum, kde se vytvoří sběrné místo,“ doplnila Jandejsková.

Právě 22. dubna vždy v minulosti startovala akce Sbírka kol pro Afriku. I v tomto roce se podařilo domluvit sběrné místo v městském útulku na Pístově. To by se mělo otevřít 11. května. „Předání kol bude probíhat bezkontaktně, místo bude viditelně označeno a doplněno instrukcemi pro předání,“ vysvětlila Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

PZM a MA21 plánuje pořádání dalších osvětových akcí na podzim. Jedná se především o Evropský týden mobility, který se bude konat od 16. do 22. září. V rámci ETM se 16. září koná již zmiňovaný Jihlavský den zdraví, Branný závod naplánovaný na 17. září nebo Den bez aut, v rámci kterého se na jeden den zpřístupní MHD zdarma. Letos připadne na 22. září.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky Den Země, akce, zdravé město, koronavirus, slavnost, Jihlava, Afrika, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Jihlava se dnes musí obejít bez oslav Dne země. Jaké další akce nebudou? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.