Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihlavské zoo nyní opravují a uklízí. Zaměstnanci pracují ve dvou skupinách

Zoologická zahrada v Jihlavě bude mít kvůli uzavření pro veřejnost na konci tohoto měsíce proti očekávání příjmy nižší asi o čtyři miliony korun. Propad bude narůstat. Čím blíž je letní sezona, tím vyšší bývala návštěvnost, řekl mluvčí zahrady Martin Maláč. Pracovníky teď kromě zvířat zaměstnává úklid a různé opravy.

„Veřejnosti se na internetu snažíme přinášet ze zoo zejména dobré zprávy. Jsme si vědomi, že ekonomicky trpí takřka všichni," uvedl Martin Maláč.

Podle vládního harmonogramu uvolňování opatření proti šíření koronaviru by venkovní části zoologických zahrad mohly být znovu přístupné od 25. května a jejich pavilony od 8. června.

Jihlavská zoo je zavřená od 16. března. Podle mluvčího nepřichází jen o příjmy ze vstupného, ale i z parkovného, prodeje zboží a pronájmů prostor, například provozovatelům občerstvení. „A pak tu jsou mimořádné náklady za dezinfekce, čisticí prostředky, respirátory, roušky," doplnil.

Péče o cca 1300 zvířat

Jde o zoo se specializací na chov kočkovitých šelem, primátů a plazů. Chovatelé se v součtu starají zhruba o 1300 zvířat. Branami zahrady vloni prošlo rekordních 346 600 návštěvníků.

Za březen měla zoo v porovnání s minulými lety příjmy nižší asi o milion korun. Jde o měsíc, kdy bývá nižší návštěvnost, a v jeho části ještě bylo otevřeno. Za duben zahrada podle odhadu přijde o tři miliony korun, a pokud bude zavřeno i v květnu, bude tratit dalších 3,7 milionu.

Také na jihlavskou zoo přišlo jaro. Před týdnem se tam narodila poloopičí dvojčata

Jihlavská zoologická nehoda je kvůli nouzovému stavu už několik dní uzavřena. Život v ní jde přesto dál, důkazem toho je narození dvojčat outloňů malých. Narodila se v neděli 28. března v chovatelském zázemí zoo.

Zoo je příspěvkovou organizací města Jihlava. Pro letošek počítala s rozpočtem okolo 60 milionů korun, který obsahuje městský příspěvek 20 milionů korun. „Město ještě počká, jak se budou vyvíjet příjmy v zoo během následujících měsíců a až následně budeme řešit navýšení příspěvku," uvedl mluvčí radnice Radovan Daněk.

Ochrana obličeje a práce ve dou skupinách 

I v zavřené zahradě musejí pracovníci kvůli viru nosit roušky nebo respirátory. Fungují ve dvou oddělených skupinách. „Kdyby náhodou někdo z jedné skupiny onemocněl koronavirem a jeho kolegové museli jít do karantény, tak aby případně mohli zajistit chod zoo lidé z druhé skupiny," uvedl Maláč.

Kromě toho, že se zvířata musí krmit a uklízet u nich, přibývají mláďata. Pokračují přípravy na letní sezonu. Pracovníci například opravují lavičky, instalují zvířatům novou výdřevu, opravují brány a ploty nebo také balí suvenýry pro e-shop. Jejich nákupem lidé zoo podporují.

Autoři | Foto Zoologická zahrada Jihlava / Facebook

Štítky příroda, zoo, Jihlava, koronavirus, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské zoo nyní opravují a uklízí. Zaměstnanci pracují ve dvou skupinách | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.