Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Věříme, že v červnu se ke své práci zase vrátíme, říkají shodně fotografové z Jihlavska

Vyhlášený nouzový stav a všechna nařízení s ním spojená ve velkém dopadají hlavně na podnikatele. Jedním z oborů, který se ze dne na den téměř zastavil, je focení. Trojice fotografů, které oslovila redakce Drbny, se shoduje, že jejich práce je asi nejvíce poznamenaná tím, že se už několik týdnů nekonají žádné svatby.

S vyhlášením nouzového stavu, což se stalo 13. března, se musely uzavřít i fotografické ateliéry. „Jako všem fotografům, tak i mně situace korona zkomplikovala práci, přišla jsem o 100% zakázek, jelikož jsem ateliér musela zavřít,“ potvrzuje Monika Jarošová, fotografka z Polné na Jihlavsku.

Oslovení fotografové nejčastěji zmiňují odřeknuté svatby na několik týdnů dopředu, zrušit se musela i všechna již zmíněná ateliérová focení. To potvrzuje i Tomáš Kaser, pro kterého není focení zaměstnáním na plný úvazek, fotí pouze ve svém volném čase. I tak se ale i on kvůli pandemii koronaviru ocitl v nepříjemné situaci. „Je mi líto hlavně těch lidí, přece jen svatba se plánuje třeba rok a více předem. U mě konkrétně zrušili svatebčané jedno focení těsně po vyhlášení opatření. Druhá svatba, kterou jsem měl fotit, měla být teď v dubnu,“ sdělil fotograf z Jihlavy Tomáš Kaser.  

Fotografka Monika Jarošová ještě nezná přesný počet odřeknutých svateb, jelikož od 20. dubna se už svatby konat mohou, ale pouze do 10 lidí.

Nakoupené rekvizity za tisíce 

Na jaře je oblíbené i focení v rozkvetlé přírodě nebo i tematické velikonoční focení. Ani to zatím však není možné. „Bohužel vím například o fotografech, kteří měli nakoupené rekvizity na velikonoční focení v řádu tisíců a bohužel focení nestihli uskutečnit,“ mrzí další oslovenou fotografku Zuzanu Wasserbauerovou, která má svůj ateliér v krajské Jihlavě. Také ona musela pozastavit veškerá focení a na několik týdnů přišla o spoustu zakázek. „Budeme doufat, že vše doženeme po uvolnění karantény,“ věří Wasserbauerová v příznivý vývoj.  Dodává, že ji mrzí hlavně to, že o focení přijdou těhotné ženy a také čerstvě narozená miminka.

V jarních měsících, nejčastěji v květnu, se konají oblíbená focení ve školkách a školách. Jak uvedla Monika Jarošová, tento typ focení v tomto školním roce zřejmě vůbec nebude. „Předškoláčci přijdou o zábavné focení, vlastně o celé tablo, kterým se pyšní a hledají na něm své fotky a pyšně je ukazují babičkám. Tato školní památka bude chybět především žákům a také mně, protože při focení vždy panuje skvělá atmosféra,“ říká s povzdechem Jarošová.

Podpora živnostníků 

To, že období v nouzovém stavu může být pro některé živnostníky likvidační, si uvědomuje i česká vláda. Rozhodla se proto podnikatelům pomoci finančním příspěvkem. „Vážím si každé pomoci a priorita je pro mě, abychom byli zdraví. Vláda nám podala pomoc pětadvacítky a také OČR.  Tím já jim osobně děkuji,“ vzkazuje Monika Jarošová. Tomáš Kaser je k pomoci ze strany státu více skeptický. „Myslím si, že nejdříve byly velké sliby a následně takové vystřízlivění. Což jsem asi trochu očekával.“

Týdny, kdy jsme převážně doma a řada lidí na home office, jsou pro mnohé z nás dobrou příležitostí k tomu dokončit dlouho odkládané úkoly, věnovat více času úklidu nebo třeba rodině. Všichni oslovení fotografové to potvrzují. „Volný čas věnuji především dětem a manželovi, učíme se, hrajeme společenské hry, koukáme spolu na pohádky, tvoříme, ale především vaříme a pečeme, takže i společně tloustneme,“ usmívá se Monika Jarošová.

Záleží na psychice lidí a kdy přestanou mít strach 

Pracovní resty dohání i Zuzana Wasserbauerová, která má ještě i nezpracované zakázky z období před vyhlášenou „karanténou“. „Sice je focení mojí hlavní činností, ale vedle toho ještě vyrábím látkové panenky. Ty naštěstí mohu dělat stále,“ dodává jihlavská fotografka.

Tomáš Kaser úplně fotit nepřestal. Jak říká, nyní se na zdravotních procházkách vrátil k focení přírody. „Mám v plánu si vyzkoušet i focení nějakých produktů,“ prozradil Kaser.

Venkovní focení v současné době také ještě není možné, teoreticky by ale šlo fotit na bezpečnou vzdálenost pár s nasazenou rouškou, včetně ochrany obličeje u fotografa. Ani jeden z oslovených fotografů tuto zkušenost zatím nemá.  „Kdyby však někdo po uvolnění karantény měl zájem, určitě bych se tomu nebránila. Myslím, že vzpomínka na jaro 2020 by to byla zajímavá,“ usmívá se Zuzana Wasserbauerová. Fotograf Tomáš Kaser uvedl, že v tomto případě bude hodně záležet na psychice lidí, kdy přestanou mít strach.

Všichni tři fotografové shodně věří, že si pro své zákazníky foťák do ruky vezmou už za pár týdnů, ideálně třeba již v červnu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky fotograf, foto, zákaz, podnikání, živnost, koronavirus, vláda, fotografie, svatba, Monika Jarošová, okres Jihlava, nouzový stav, Drbna.cz, ateliér, karanténa, pandemie covidu-19, Jihlava, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věříme, že v červnu se ke své práci zase vrátíme, říkají shodně fotografové z Jihlavska | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.