Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zřícený most ve Vilémově: Trestní řízení koordinátorky Hubkové bylo zastaveno

Odvolací soud zastavil trestní řízení proti koordinátorce bezpečnosti práce Marii Hubkové. Byla jednou z deseti obžalovaných v případu tragického pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, při kterém v roce 2014 zemřeli čtyři lidé. Rozhodnutí je pravomocné, dnes řekl mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Odvolací soud rozhodoval v srpnu. Případ vrátil zpět havlíčkobrodskému soudu. Podrobnosti soud do doručení usnesení všem účastníkům nezveřejnil.

„Odvolací soud zrušil napadený rozsudek v části týkající se obžalované Marie Hubkové a v této části trestní řízení zastavil z důvodu, že obžalovaná byla již postihnuta za shodné jednání ve správním řízení," uvedl Jan Kulhánek. Marii Hubkové uložil Státní úřad inspekce práce pokutu 96 tisíc korun a 1000 korun jako náklady řízení, řekla Dagmar Plocková z Oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu. Souhrnná výše pokut, který inspektorát práce udělil kromě Hubkové také společnostem Strabag a Bögl & Krýsl byla 1,5 milionu korun. „Nechci se k tomu vyjadřovat," řekla dnes ČTK Marie Hubková.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově rekonstruoval Kraj Vysočina za více než 200 milionů korun spolu se silnicí II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Zřítil se 4. září 2014, čtyři dělníci pod ním zemřeli, dva byli zranění.

Nový most byl zprovozněn na konci července 2015.

Odvolací soud zrušil rozsudek z listopadu loňského roku i v případě dalších devíti obžalovaných. Původně byl odsouzený jen jeden stavbyvedoucí ke čtyřletému vězení a zákazu činnosti. Okresní soud se bude případem znovu zabývat 5. listopadu. Jednání jsou nařízená také na 6. a 7. listopadu.

„Závěr okresního soudu, že obžalovaní postupovali podle projektu dle názoru odvolacího soudu neodpovídá obsahu provedených důkazů, rozhodně není přesvědčivě odůvodněn a nevypořádává se s obsahem dosavadního obsáhlého dokazován," uvedl Kulhánek. Soud bude muset zřejmě znovu vyslechnout alespoň některé obžalované a znalce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, neštěstí, most, úmrtí, Vilémov, trestní řízení, odvolací soud, Jan Kulhánek, Krajský soud v Hradci Králové, Inspektorát práce, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Strabag, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřícený most ve Vilémově: Trestní řízení koordinátorky Hubkové bylo zastaveno | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.