Počasí dnes-3 °C, zítra-3 °C
Pondělí 3. února 2025  |  Svátek má Blažej
Bez reklam

Jedničku, nebo dvojku? Pacienti v havlíčkobrodské nemocnici teď mají na výběr ze dvou jídel

Pacienti, zaměstnanci, ale i veřejnost, která se stravuje v jídelně havlíčkobrodské nemocnice, si nyní může vybírat ze dvou jídel. Navíc nemocnice navázala spolupráci s vyhlášenými kuchaři. Se zaváděním nových receptur a trendů nyní pomáhá Nikolas Kratěna a Michal Štorek.

Jak novináře informovala mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo, denně se ve stravovacím provozu Nemocnice Havlíčkův Brod připraví 1200 porcí jídel, v nabídce je 31 druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava.

Do nemocniční jídelny se chodí stravovat i veřejnost po předchozím objednání na speciální kartu a bývalí zaměstnanci. Za cenu 112 korun zde mají polévku, vybrat si mohou ze tří jídel, neomezené pití či si přikoupit zeleninový či ovocný salát.

„Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel. Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ říká vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková.

Nemocnice už na podzim 2024 přivítala kuchaře Michala Štorka, který přijel na konzultaci ohledně jídelníčku a novinek. V sobotu ledna přijel na další konzultaci i Nikolas Kratěna, který donedávna působil v nymburské nemocnici jako šéfkuchař. „Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ dodala Jana Poláková.

Další možnosti stravování 

Havlíčkobrodská nemocnice vaří nejen pro pacienty a zaměstnance. Stravu od nich bere také Domov pro seniory Husova, Mateřská škola Husova a Dětská skupina Žabičky.

„V souvislosti s implementací  Metodického doporučení Ministerstva zdravotnictví pro zajištění stravy a nutriční péče, se podařilo kromě již zavedené výběrové diety nabídnout pacientům další možnosti stravování, které lépe odpovídají jejich individuálním potřebám a preferencím. Tímto způsobem je možné dosáhnout větší spokojenosti pacientů, kteří se cítí více zapojeni do rozhodování o své stravě a mohou si vybrat variantu, která jim vyhovuje,“ dodala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.

Pacientům v brodské nemocnici, kteří si chtějí nechat nastavit individuální stravovací plán, je k dispozici poradenství nutričních terapeutek. „V nutriční ambulanci se primárně terapeutky zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance. Pomáhají s jídelníčkem pacientům s diabetes mellitus, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či s onkologickým pacientům. V nabídce je propočítávání  nutričních hodnot, sestavení jídelníčku na míru, konzultace diety, konzultace při stravování dětí a dospělých, strava v těhotenství a při kojení, sportovní výživa. K dispozici je i analýza hmotnosti na bioimpedanční váze," dddala mluvčí Petra Černo. 


 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Nemocnice Havlíčkův Brod | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky jídelna, strava, pacient, nabídka, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedničku, nebo dvojku? Pacienti v havlíčkobrodské nemocnici teď mají na výběr ze dvou jídel | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.