Pacienti, zaměstnanci, ale i veřejnost, která se stravuje v jídelně havlíčkobrodské nemocnice, si nyní může vybírat ze dvou jídel. Navíc nemocnice navázala spolupráci s vyhlášenými kuchaři. Se zaváděním nových receptur a trendů nyní pomáhá Nikolas Kratěna a Michal Štorek.
Jak novináře informovala mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo, denně se ve stravovacím provozu Nemocnice Havlíčkův Brod připraví 1200 porcí jídel, v nabídce je 31 druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava.
„Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel. Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ říká vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková.
Nemocnice už na podzim 2024 přivítala kuchaře Michala Štorka, který přijel na konzultaci ohledně jídelníčku a novinek. V sobotu ledna přijel na další konzultaci i Nikolas Kratěna, který donedávna působil v nymburské nemocnici jako šéfkuchař. „Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ dodala Jana Poláková.
Havlíčkobrodská nemocnice vaří nejen pro pacienty a zaměstnance. Stravu od nich bere také Domov pro seniory Husova, Mateřská škola Husova a Dětská skupina Žabičky.
„V souvislosti s implementací Metodického doporučení Ministerstva zdravotnictví pro zajištění stravy a nutriční péče, se podařilo kromě již zavedené výběrové diety nabídnout pacientům další možnosti stravování, které lépe odpovídají jejich individuálním potřebám a preferencím. Tímto způsobem je možné dosáhnout větší spokojenosti pacientů, kteří se cítí více zapojeni do rozhodování o své stravě a mohou si vybrat variantu, která jim vyhovuje,“ dodala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.
Pacientům v brodské nemocnici, kteří si chtějí nechat nastavit individuální stravovací plán, je k dispozici poradenství nutričních terapeutek. „V nutriční ambulanci se primárně terapeutky zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance. Pomáhají s jídelníčkem pacientům s diabetes mellitus, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či s onkologickým pacientům. V nabídce je propočítávání nutričních hodnot, sestavení jídelníčku na míru, konzultace diety, konzultace při stravování dětí a dospělých, strava v těhotenství a při kojení, sportovní výživa. K dispozici je i analýza hmotnosti na bioimpedanční váze," dddala mluvčí Petra Černo.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.