Aktuálně

Kulturní tipy: Festivaly budou na Čeřínku a v Lukách, Marek Ztracený v Jihlavě více...

Řidič v Brtnici vjel do protisměru. Následně narazil do lampy a do domu více...

Policisté dál kontrolují kamiony, dvakrát už padla kauce dvě stě tisíc korun více...

Policie zastavila cizince kvůli rychlé jízdě. Měl přes jedno promile alkoholu více...

Jedničku, nebo dvojku? Pacienti v havlíčkobrodské nemocnici teď mají na výběr ze dvou jídel

Autoři | Foto Se svolením Nemocnice Havlíčkův Brod | Zdroj Nemocnice Havlíčkův Brod

Pacienti, zaměstnanci, ale i veřejnost, která se stravuje v jídelně havlíčkobrodské nemocnice, si nyní může vybírat ze dvou jídel. Navíc nemocnice navázala spolupráci s vyhlášenými kuchaři. Se zaváděním nových receptur a trendů nyní pomáhá Nikolas Kratěna a Michal Štorek.

Jak novináře informovala mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo, denně se ve stravovacím provozu Nemocnice Havlíčkův Brod připraví 1200 porcí jídel, v nabídce je 31 druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava.

Do nemocniční jídelny se chodí stravovat i veřejnost po předchozím objednání na speciální kartu a bývalí zaměstnanci. Za cenu 112 korun zde mají polévku, vybrat si mohou ze tří jídel, neomezené pití či si přikoupit zeleninový či ovocný salát.

„Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel. Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ říká vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková.

Nemocnice už na podzim 2024 přivítala kuchaře Michala Štorka, který přijel na konzultaci ohledně jídelníčku a novinek. V sobotu ledna přijel na další konzultaci i Nikolas Kratěna, který donedávna působil v nymburské nemocnici jako šéfkuchař. „Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ dodala Jana Poláková.

Další možnosti stravování 

Havlíčkobrodská nemocnice vaří nejen pro pacienty a zaměstnance. Stravu od nich bere také Domov pro seniory Husova, Mateřská škola Husova a Dětská skupina Žabičky.

„V souvislosti s implementací  Metodického doporučení Ministerstva zdravotnictví pro zajištění stravy a nutriční péče, se podařilo kromě již zavedené výběrové diety nabídnout pacientům další možnosti stravování, které lépe odpovídají jejich individuálním potřebám a preferencím. Tímto způsobem je možné dosáhnout větší spokojenosti pacientů, kteří se cítí více zapojeni do rozhodování o své stravě a mohou si vybrat variantu, která jim vyhovuje,“ dodala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.

Pacientům v brodské nemocnici, kteří si chtějí nechat nastavit individuální stravovací plán, je k dispozici poradenství nutričních terapeutek. „V nutriční ambulanci se primárně terapeutky zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance. Pomáhají s jídelníčkem pacientům s diabetes mellitus, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či s onkologickým pacientům. V nabídce je propočítávání  nutričních hodnot, sestavení jídelníčku na míru, konzultace diety, konzultace při stravování dětí a dospělých, strava v těhotenství a při kojení, sportovní výživa. K dispozici je i analýza hmotnosti na bioimpedanční váze," dddala mluvčí Petra Černo. 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky jídelna, strava, pacient, nabídka, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.