Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Dráty elektrického vedení na Havlíčkobrodsku zabíjejí labutě. Ochránci jednají s energetiky

Dráty elektrického vedení mohou být velmi nebezpečné například pro labutě velké. Ty pravidelně hnízdí v lokalitě kaskády rybníků mezi Termesivy a Pohledskými Dvořáky u Havlíčkova Brodu. A tato lokalita je pro řadu z nich smrtící.

Jak v tiskové zprávě informovala Záchranná stanice Pavlov, přímo nad zmíněnými rybníky totiž prochází linka elektrického vedení (22 kV), která se labutím stává osudnou. „Dráty zde mají na svědomí nejméně desítku usmrcených a nebo těžce zraněných labutí. Ochránci přírody s energetiky jednají o dalších opatřeních, která by situaci dokázala zlepšit,“ informovala Monika Brothánková, která má v záchranné stanici na starosti propagaci.

Nadzemní elektrické vedení může být osudné nejen labutím, ale také dalším druhům ptáků. Například pro kriticky ohroženého dropa velkého je doslova existenční záležitostí. Tento druh v některých oblastech Evropy vyhynul právě v důsledku usmrcení ptáků po nárazu do linek elektrického vedení.

Zdroj: Záchranná stanice Pavlov 

Kromě linky 22 kV se v blízkosti kaskády rybníků nachází také další nebezpečné nadzemní vedení (400kV), které energetici vybudovali před přibližně pěti lety. Problematické je, že labuť si při letu drátů zpravidla nevšimne včas, svým těžkým tělem nedokáže dostatečně rychle zareagovat, upravit směr a do drátů narazí. Výsledkem je její úhyn nebo těžká zranění, se kterými, pokud si ji někdo všimne, končí v záchranné stanici v Pavlově. „Za posledních tři roky evidujeme čtyři příjmy labutí z této lokality, které se zranily nárazem do vodičů elektrického vedení. Uhynulé jedince ve stanici neevidujeme, ale lidé k nám v souvislosti s mrtvými labutěmi z této lokality pravidelně volají,” uvedl ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát.

V roce 2022 tady vyvedla rodina labutí čtyři mláďata. „Během podzimu a zimy byly postupně pod dráty elektrického vedení nalezeny tři uhynulé labutě, čtvrtá střet přežila se zlomenou nohou. Od počátku letošního roku byly pod dráty nalezeny už dvě labutě. Téměř všechna zvířata uhynula přímo nad rybníky nebo nad řekou po střetu s dráty, ” informoval ředitel regionálního pracoviště Vysočina Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč s tím, že s energetiky už delší čas jednají o zabezpečení.

Podobných míst jsou stovky 

A místo na Havlíčkobrodsku, kde pravidelně labutě sídlí, není v rámci ČR jediné. Podobných lokalit nebezpečných pro labutě jsou po republice stovky. „Na úpravy jsou potřeba finance a energetici musí vedení kvůli pracím vypnout, takže to není úplně jednoduchá záležitost a reakce bývá v řádu měsíců až let,“ upozorňuje Brothánková.

V současnosti jsou na elektrickém vedení (400 kV), pod kterým byla nalezena předposlední labuť, instalované ochranné prvky v podobě kulových balonů. Mají však třicetimetrové rozestupy, primárně jsou určeny pro letový provoz, a jak dokazuje nález uhynulé labutě, svou funkci v případě ochrany ptactva dostatečně neplní. U linky (22kV), která vede přímo nad rybníky, je situace ještě horší. Na ní žádné viditelné prvky instalované nejsou.


Předposlední uhynulou dospělou samici labutě našly děti z přírodovědného kroužku pod vedením lektorky Petry Hulvové při pravidelném zimním sčítání vodních ptáků na řece Sázavě. Zprávu o svém nálezu s dokumentační fotografií lokality i nebezpečných sloupů předali na regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Foto: Petra Hulvová 

Lesklé prvky, které jsou vidět i ve tmě 

Smrtící riziko by mohla snížit instalace zvýrazňujících prvků, které se lesknou, jsou viditelné i za tmy, labutě by na ně mohly lépe reagovat a nebezpečným drátům se ve větší míře vyhnout. Na vodiče se dají instalovat i z dronu. „Jde o minimalizování rizika. Pokud elektřinu povedeme vzduchem, vodiče budou pro ptactvo vždy nebezpečné,” upřesnil holý fakt Václav Hlaváč. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Václav Hlaváč, Petra Hulvová | Zdroj Záchranná stanice Pavlov

Štítky vedení, dráty, úhyn, labuť, ochránci, energetici, opatření, Havlíčkobrodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dráty elektrického vedení na Havlíčkobrodsku zabíjejí labutě. Ochránci jednají s energetiky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.