Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatele zbouraného městečka Zahrádka budou připomínat lidské stopy ze skla

Obyvatele zbouraného městečka Zahrádka na řece Želivce budou připomínat stopy ze skla. Soubor skleněných dlaždic s otisky bosých lidských nohou bude nastálo osazený u kostela svatého Víta, na travnatém prostranství, kde bylo náměstí. S nápadem přišli budoucí skláři ze školy v Třeboni. Na realizaci se dohodli s památkáři a se spolkem Přátelé Zahrádky. Vernisáž bude při Zahrádecké pouti 17. června, řekl Jan Čihák ze spolku.

Městečko Zahrádka muselo před půl stoletím ustoupit vodárenské nádrži Švihov. Kostel, který zůstal stát, spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), spolek tam organizuje různé akce a sbírky na opravy památky.

Chystaná skleněná exteriérová instalace je projekt školy s názvem Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Třeboň, kde se vyučují i obory zaměřené na sklářství. S nápadem přišla studentka Kristýna Halašová. Skleněné dlaždice nesoucí otisky mužských, ženských i dětských nohou budou osazené v různých kompozicích tak, aby připomínaly život v někdejší Zahrádce.

„Aby evokovaly třeba hlouček lidí, kteří si povídají na tom náměstí nebo člověka jdoucího přes náměstí," řekl Jakub Bucek, učitel odborných předmětů. Jedny stopy půjdou k sakristii, kudy chodil i farář Josef Toufar při svém působení v Zahrádce. Cílem chystaného díla je podle Bucka vést lidi k tomu, aby si místo prošli a víc o něm přemýšleli.

Umístění před poutí 

Soubor obsahuje 24 skleněných dlaždic vytvořených technikou tavené plastiky. Studentka musela nejdřív udělat hliněný model, do kterého se otiskla lidská noha. Dalším postupem se vytvořila žáruvzdorná forma. Dlaždice už jsou utavené, teď se ve škole ještě ručně dobrušují a leští. V Zahrádce budou rozmisťované před červnovou poutí.

V roce 1965 bylo v Zahrádce 201 domů a žilo tam 666 lidí. O likvidaci městečka kvůli vodnímu dílu bylo vládním usnesením rozhodnuto v roce 1969. Poslední lidé se odstěhovali v roce 1977. Na bývalém náměstí zůstal jen kostel, kašna a socha Panny Marie Bolestné. Na opravu barokní sochy mohou lidé přispět ve veřejné sbírce. Podrobnosti jsou na webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zahrádka, historie, výtvarné, památky, školy, historie, Havlíčkobrodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatele zbouraného městečka Zahrádka budou připomínat lidské stopy ze skla | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.