Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Otec čtyř dětí a rodák z Chotěboře Ignát Herrmann kritizoval vznik pražské zoo

V Chotěboři na Havlíčkobrodsku se 12. srpna 1854 narodil jeden slavný rodák - spisovatel a novinář Ignát Herrmann. Tento umělec je známý nejen svým dílem, ale třeba i tím, že ve 20. letech 20. století se zapojil do kampaně proti budování pražské zoologické zahrady.

Český spisovatel, humorista a redaktor známý svými fejetony, povídkami a romány z pražského prostředí se narodil 12. srpna 1854 v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, zemřel v Řevnicích 8. července 1935. Svá díla vydával i pod několika pseudonymy - Vojta Machatý, Švanda nebo Ypsilon.

Ignát Herrmann se narodil v rodině mlynáře Františka Herrmanna z Chotěboře a Kateřiny, dcery Jana Pospíšila z Hradce Králové. Herrmann měl ještě pět sourozenců. Ignát Herrmann se oženil s Hermínou Chválovou a měl s ní čtyři děti: Jiřího, jenž zemřel hned po narození, Ludmilu Wildovou, Dalibora a Vladimíra. 

Přispíval do Ottova slovníku naučného 

Herrmann studoval v Hradci Králové, v roce 1868 pak odešel do Prahy. Vyučil se tam kupeckým příručím a stal se obchodním cestujícím. Pracoval také jako písař v advokátní kanceláři. Začal psát glosy a povídky. Od roku 1873 byl zaměstnán jako redaktor v nakladatelství Jana Otty, přispíval do Ottova slovníku naučného pod značkou IgHn. Následně se stal novinářem, u Otty v letech 1876–1878 redigoval časopis Paleček. V roce 1882 založil humoristický časopis Švanda dudák a od roku 1885 byl redaktorem Národních listů. Ve Švandu dudákovi vydal většinu svých prací. Svými současníky byl čten a ceněn, byl jmenován členem Akademie věd a umění.

Řada Herrmannových povídek vyšla i cizojazyčně, konkrétně v němčině, nizozemštině, polštině, chorvatštině, slovinštině nebo ruštině. Herrmann kromě psaní svých vlastních děl pracoval coby editor díla Jana Nerudy, k vydání připravil poslední a posmrtnou Nerudovu sbírku Zpěvy páteční (1896). Od roku 1888 byl předsedou Spolku českých spisovatelů beletristů Máj.

Herrmannovo dílo

Rodák z Chotěboře byl skutečným mistrem v barvitém popisu prostředí a charakterů svých postav, proto bylo jeho nejedno dílo použito jako námět pro filmové zpracování. Herrmann se pokoušel o drama (Manželova přítelkyně, 1890), ale nepříliš úspěšně. Kritiky je ceněn jeho román U snědeného krámu, pojednávající o tragickém osudu pražského kupce Martina Žemly, jde o text s prvky naturalismu. Mnohem větší čtenářský ohlas mělo dílo Otec Kondelík a ženich Vejvara. Na základě čtenářského úspěchu napsal Herrmann i jeho pokračování, Tchán Kondelík a zeť Vejvara. Příběhy o malířském mistrovi Kondelíkovi byly koncipovány jako humoristický román, do současnosti v něm zůstala živá především idylická rovina rodinného života.

Ignát Herrmann má na svém kontě úctyhodných 387 povídek, historický význam mají jeho vzpomínkové prózy  - Před padesáti léty, Blednoucí obrázky, V pevnosti. 

Pražská zoo je neužitečná 

V průběhu 20. let 20. století se chotěbořský rodák zapojil do kampaně proti budování zoologické zahrady v Praze. Byl přesvědčen o její neužitečnosti a v několika povídkách snahu vybudovat zoo zesměšňoval. 

Pomník Ignáta Herrmanna v Chotěboři, zdroj: pamatkovykatalog.cz

Knihovna a pomník v Chotěboři 

Jméno Ignáta Herrmanna nese knihovna v jeho rodné Chotěboři. Její historie sahá až do roku 1843. Knihovna během let několikrát změnila své místo, aby nakonec „zakotvila“ na svém nynějším místě v ulici Krále Jana. V místě svého rodiště má Ignát Herrmann i svůj pomník. Ten najdeme v parčíku naproti bývalé synagoze. Pískovcovou sochu v nadživotní velikosti zhotovila v roce 1960 trojice akademických sochařů podle předlohy Karla Opatrného z Prahy. Na krychli stojí na nízkém podstamentu pískovcová plastika postavy Harmana v nadživotní velikosti s pravou nohou mírně nakročenou. V levé pokrčené ruce drží doutník a přes ruku má přehozen plášť. Pravou rukou se opírá o zavřený deštník. Oblečen je ve vestě a obleku, na hlavě má klobouk.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Informační centrum Chotěboř, pamatkovykatalog.cz | Zdroj provenio.net, pamatkovykatalog.cz, mgvysociny.cz, fdb.cz, wikipedia.org

Štítky rodák, literatura, spisovatel, humor, fejeton, Ignát Hermann, Chotěboř, Vysočina, Ignát Herrmann, ZOO Praha, povídka, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, román, Praha, pomník, Jan Neruda, Hradec Králové, Karel Opatrný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Otec čtyř dětí a rodák z Chotěboře Ignát Herrmann kritizoval vznik pražské zoo | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.