Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O zámek Skřivánek nikdo nejeví zájem, dnes je vybydlený a plný odpadků. Vlastnili ho i dva Jihlavané

Nejen na Vysočině najdeme řadu prázdných domů a zchrátralých budov, které měly v minulosti nejrůznější využití. Takovým příkladem je třeba Zámek Skřivánek, který bychom našli kousek od osady Skřivánek na Havlíčkobrodsku. Tato stavba z 18. století má zajímavou minulost.

První zmínky o osadě Skřivánek, která leží asi na půli cesty mezi Havlíčkovým Brodem a Štoky, se v kronikách objevují v roce 1733, kdy zde již stál panský dvůr. V té době patřil Skřivánek pod panství Úsobí. V roce 1793 jej Jan Antonín Richlý - psaný také jako Rychlý - vyňal s úsobského panství, osamostatnil a vytvořil nové panství. Na tomto novém klasicistním zámečku ale on ani jeho syn nebydleli, na sídlo jezdili jen občas, aby zde zkonrtolovali své poddané. V roce 1797 Richlý ke Skřivánku připojil Okrouhličku. 

Majitelé z Jihlavy 

Po rodu Richlých zámek ve Skřivánku často střídal majitele - jedním z vlastníků zámku i s přilehlým zemědělským dvorem krátce byl také jihlavský poštmistr Jiří Prokop z Lilienwaldu, dále lze jmenovat třeba zakladatele jihlavských lázní Josefa Benedikta Hellera nebo byl pánem zámečku Antonín Hohenzollern-Sigmaringen.

V polovině 19. století došlo k připojení k panství Střítež. Posledními majiteli před znárodněním byli Václav a Emilie Červení. Po roce 1948 přešel zámek do správy JZD Okrouhlička a postupně jednotlivé budovy dvora zchátraly. Kromě zámku se dochovaly i dvě stodoly. Na místě zbořených staveb byl vystavěn kravín, který funguje dodnes. Postupně došlo k odstranění veškerých zámeckých fasád a interiérů.

Po roce 1989 o zámeček už nikdo neprojevuje zájem, budova tak dodnes patří státu. 

Podle informací z roku 2011 byl zámek napadený dřevokaznou houbou, chybí zde okna a od roku 2019 je celý objekt kompletně vybydlen a plný odpadků. Zřejmě tak definitivně zaniká jedno z drobných venkovských sídel, které stálo u zrodu osady Skřivánek. Budova je kvůli zatékající vodě v dezolátním stavu, a pro případné návštěvníky je tak nebezpečné dovnitř vstupovat.  

„Smutná historie. Je to škoda, že to tu tak chátrá. Byli jsme se tu párkrát podívat, kdyby se tomu někdo pověnoval, tak by zámek určitě našel smysluplné využití," myslí si Marie K., která bydlí ve Štokách. 

Kudy na zámeček? 

Pokud byste se přece jen rádi podívali alespoň na exteriér, pak jeďte po silnici směrem na Okrouhličku. Zámeček se nachází nedaleko osady Skřivánek. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mizejicipamatky.cz, prazdnedomy.cz | Zdroj prazdnedomy.cz, zanikleobce.cz, wikipedia

Štítky zámek, Skřivánek, stavba, historie, Havlíčkobrodsko, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Okrouhlička, Havlíčkův Brod, Úsobí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zámek Skřivánek nikdo nejeví zájem, dnes je vybydlený a plný odpadků. Vlastnili ho i dva Jihlavané | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.