Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Havlíčkobrodská nemocnice pomáhá s vyšetřením těhotných. Umí odhalit problémy se štítnou žlázou

Krajem zřizovaná Nemocnice Havlíčkův Brod je jako jediné nefakultní zařízení v České republice zapojená do projektu včasného zjišťování poruch štítné žlázy, které mohou komplikovat těhotenství. Snahou je snížit komplikace v době těhotenství a ověřit, zda by bylo možné používat vyšetření plošně v rámci zdravotní péče v ČR. Ke spolupráci vyzvala i okolní gynekologické ambulance. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Projektu se má zúčastnit v několika zařízeních v zemi až 8 tisíc žen. V Havlíčkově Brodě se na něm podílí gynekologicko-porodnické oddělení a ambulance pro poruchy štítné žlázy. „Za spolupráci s ambulantními gynekology budeme velice rádi. Pomohou tak svým pacientkám k rychlejší léčbě tohoto zdravotního problému," uvedla Petra Černo.

Nemocnice Havlíčkův Brod zaměstnává přes 1000 lidí, v její porodnici se ročně narodí více než 1400 dětí, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv.

Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové. Může ale vést ke komplikacím v těhotenství, při porodu i po něm a může také narušit duševní i tělesný vývoj dítěte. Jeho včasným záchytem se dá komplikacím předejít.

Onemocnění štítné žlázy u těhotných žen se zjišťuje změřením hladiny hormonů štítné žlázy a protilátek v krvi. „Těhotenství je obdobím zvýšených nároků na produkci hormonů štítné žlázy. Proto se často tyreopatie (onemocnění štítné žlázy) poprvé manifestují v graviditě. Nedostatek hormonů štítné žlázy se dá snadno léčit a léčba může účinně snížit riziko komplikací," řekla lékařka Sylvie Špitálníková.

Pilotní projekt Časný záchyt tyreopatií v těhotenství organizuje Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ve spolupráci s Českou endokrinologickou společností.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, věda, Havlíčkův Brod, vyšetření, těhotenství, štítná žláza, Česko, Nemocnice Havlíčkův Brod, hormon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodská nemocnice pomáhá s vyšetřením těhotných. Umí odhalit problémy se štítnou žlázou | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.