Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina dostala skoro tisíc žádostí o dotaci na hospodaření v lesích

Kraj Vysočina dostal v září 947 žádostí o dotaci na hospodaření v lesích, lesníci požádali celkem o 66,5 milionu korun. V této letošní druhé dotační výzvě měl kraj připravených 50 milionů, ale krajská rada už vyjádřila vůli podpořit všechny podané projekty, které odpovídají podmínkám programu. Ve zprávě na webu to uvedl krajský radní Martin Hyský (ČSSD), který se stará o oblast životního prostředí a zemědělství.

V lesích Vysočiny stoupá kvůli kůrovcové kalamitě těžba dřeva zřejmě nejrychleji v Česku. Opakování dotačního programu zaměřeného na podporu trvale udržitelného hospodaření v lesích slíbila krajská samospráva kvůli velkému zájmu lesníků už na jaře. Tehdy mezi 474 žadatelů rozdělila 26 milionů korun.

Těžba dřeva na Vysočině se podle statistik už loni meziročně zdvojnásobila. Vytěženo bylo 3,765 milionu metrů krychlových dřeva, nejvíc mezi kraji.

Dřevo napadené hmyzem se na těžbě podílelo 70 procenty. Těžba podle lesníků pokračuje rychlým tempem i v letošním roce.

První nové žádosti o dotace na hospodaření v lesích bude krajské zastupitelstvo schvalovat 5. listopadu, další dostanou zastupitelé na stůl v prosinci a zbylé na začátku nového roku. Žadatelé už ale mohou naplánované výdaje uskutečňovat.

Na jeden projekt nejvýše půl milionu korun 

Lesníci mohli požádat o krajskou dotaci například na zalesňování a výchovu mladých porostů nebo na zřizování takzvaných oplocenek ze dřeva či drátěného pletiva. Podporu mohou získat majitelé lesů na území Vysočiny nebo osoby, které v těchto lesích hospodaří. Nejvyšší možná částka poskytnutá na jeden projekt je půl milionu korun.

Vloni kraj nabídl na hospodaření v lesích podle jiných pravidel 15 milionů korun, částka se nevyčerpala. Nastavení podmínek letošního dotačního programu je pro lesníky zajímavější, dává jim také delší lhůtu na uskutečnění dotovaných opatření.

Autoři | Foto František Stein

Štítky lesy, správa, žádost, dotace, Kraj Vysočina, les, projekt, Martin Hyský, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina dostala skoro tisíc žádostí o dotaci na hospodaření v lesích | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.