Aktuálně

Změna stání u jihlavského gymnázia a více míst. Řidiči tam ode dneška parkují podélně více...

Horácké divadlo v Jihlavě plánuje svou vlastní letní scénu. Bude se tam hrát a koncertovat až pro 200 lidí více...

DRBNA HISTORIČKA: Crk vody do domu stál celé jmění. Jihlavští konšelé neradi povolovali vodovod měšťanům více...

FOTO: S jelení panenkou nebo fenyklovou zmrzlinou soutěžily studentky z Třebíče. Ze Slovenska dovezly stříbro a bronz

Autoři | Foto Krajský úřad Kraje Vysočina

Tým z třebíčské obchodní akademie a hotelové školy zabodoval na devátém ročníku mezinárodní kulinářské soutěže Gastrofest Nitra. Z této soutěže dovezla čtveřice studentek stříbro a bronz. Čtyřchodové menu respektující zadání – poklady lesů a víno – připravovala dvojice kuchařek tři hodiny, následná téměř dvouhodinová degustace proběhla pod dozorem nejlepších slovenských šéfkuchařů.

„Vysočinské družstvo se na soutěž připravovalo od ledna, náročné bylo především skloubení originálního menu s ideálním druhem vína. V tomto ohledu si tým z Třebíče vysloužil uznání odborné poroty,“ uvedla po slavnostním ceremoniálu radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

Budoucí kuchařky Nikol Dobšová a Marie Kalinová z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč připravily menu ve složení:

- Terinka ze sladkovodních ryb doplněná mousse z lososa, křenové perly podávané se salátkem z čočky a karotky

- Jemná krémová celerová polévka s taštičkou plněnou houbami a špenátem

- Jelení panenka pečená v krustičce, podávaná s dýňovým pyré a řapíkatým celerem, doplněná švestkovou omáčkou s černým pivem

- Řezy ve stylu brownies s kaštanovou pěnou a rosolem z portského vína, podávané se zmrzlinou z čerstvého fenyklu a flambovanými višněmi

Při samotné přípravě musely být respektovány především povinně použité suroviny – například houby, maso z divočáka nebo jelena a také zpracování jedlých kaštanů a portského vína v případě dezertu.

Kulinářské soutěže se na Slovensku zúčastnilo šest týmů, do svých prezentací zařazovali různé trendy a novinky. Zajímavostí třebíčského týmu bylo využití takzvané molekulární kuchyně při přípravě křenové perly k předkrmu. Také zvolená fenyklová zmrzlina byla velkou neznámou, ale ve finále zabodovala, stejně jako namíchaný aperitiv od budoucích číšnic Barbory Škarvadové a Míši Mašterové.

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová přijala pozvání organizátorů mezinárodní soutěže a zároveň se stala laickou porotkyní. „Měla jsem možnost posuzovat právě menu třebíčské střední školy. Povedlo se jim naservírovat skutečně lehké, chutné a dobře vypadající jídlo. I od mých kolegů u stolu měla děvčata velice povzbudivé a pozitivní hodnocení,“ pochvalovala si studentky z třebíčské školy Jana Fialová.

Gastrofest v Nitře

Čtvrtek, 7. dubna 2016, 13:31

Gastrofest v Nitře
Gastrofest v Nitře

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky zmrzlina, víno, soutěž, Třebíč, Slovensko, stříbro, bronz, Jana Fialová, houby, Nitra, čočka jedlá, polévka

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.