Počasí dnes-1 °C, zítra1 °C
Pátek 22. listopadu 2024  |  Svátek má Cecílie
Bez reklam

FOTO: S jelení panenkou nebo fenyklovou zmrzlinou soutěžily studentky z Třebíče. Ze Slovenska dovezly stříbro a bronz

Tým z třebíčské obchodní akademie a hotelové školy zabodoval na devátém ročníku mezinárodní kulinářské soutěže Gastrofest Nitra. Z této soutěže dovezla čtveřice studentek stříbro a bronz. Čtyřchodové menu respektující zadání – poklady lesů a víno – připravovala dvojice kuchařek tři hodiny, následná téměř dvouhodinová degustace proběhla pod dozorem nejlepších slovenských šéfkuchařů.

„Vysočinské družstvo se na soutěž připravovalo od ledna, náročné bylo především skloubení originálního menu s ideálním druhem vína. V tomto ohledu si tým z Třebíče vysloužil uznání odborné poroty,“ uvedla po slavnostním ceremoniálu radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

Budoucí kuchařky Nikol Dobšová a Marie Kalinová z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč připravily menu ve složení:

- Terinka ze sladkovodních ryb doplněná mousse z lososa, křenové perly podávané se salátkem z čočky a karotky

- Jemná krémová celerová polévka s taštičkou plněnou houbami a špenátem

- Jelení panenka pečená v krustičce, podávaná s dýňovým pyré a řapíkatým celerem, doplněná švestkovou omáčkou s černým pivem

- Řezy ve stylu brownies s kaštanovou pěnou a rosolem z portského vína, podávané se zmrzlinou z čerstvého fenyklu a flambovanými višněmi

Při samotné přípravě musely být respektovány především povinně použité suroviny – například houby, maso z divočáka nebo jelena a také zpracování jedlých kaštanů a portského vína v případě dezertu.

Kulinářské soutěže se na Slovensku zúčastnilo šest týmů, do svých prezentací zařazovali různé trendy a novinky. Zajímavostí třebíčského týmu bylo využití takzvané molekulární kuchyně při přípravě křenové perly k předkrmu. Také zvolená fenyklová zmrzlina byla velkou neznámou, ale ve finále zabodovala, stejně jako namíchaný aperitiv od budoucích číšnic Barbory Škarvadové a Míši Mašterové.

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová přijala pozvání organizátorů mezinárodní soutěže a zároveň se stala laickou porotkyní. „Měla jsem možnost posuzovat právě menu třebíčské střední školy. Povedlo se jim naservírovat skutečně lehké, chutné a dobře vypadající jídlo. I od mých kolegů u stolu měla děvčata velice povzbudivé a pozitivní hodnocení,“ pochvalovala si studentky z třebíčské školy Jana Fialová.

Gastrofest v Nitře

Čtvrtek, 7. dubna 2016, 13:31

Gastrofest v Nitře
Gastrofest v Nitře

Foto Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky zmrzlina, víno, soutěž, Třebíč, Slovensko, stříbro, bronz, Jana Fialová, houby, Nitra, čočka jedlá, polévka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: S jelení panenkou nebo fenyklovou zmrzlinou soutěžily studentky z Třebíče. Ze Slovenska dovezly stříbro a bronz | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.