Tým z třebíčské obchodní akademie a hotelové školy zabodoval na devátém ročníku mezinárodní kulinářské soutěže Gastrofest Nitra. Z této soutěže dovezla čtveřice studentek stříbro a bronz. Čtyřchodové menu respektující zadání – poklady lesů a víno – připravovala dvojice kuchařek tři hodiny, následná téměř dvouhodinová degustace proběhla pod dozorem nejlepších slovenských šéfkuchařů.
„Vysočinské družstvo se na soutěž připravovalo od ledna, náročné bylo především skloubení originálního menu s ideálním druhem vína. V tomto ohledu si tým z Třebíče vysloužil uznání odborné poroty,“ uvedla po slavnostním ceremoniálu radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.
Budoucí kuchařky Nikol Dobšová a Marie Kalinová z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč připravily menu ve složení:
- Terinka ze sladkovodních ryb doplněná mousse z lososa, křenové perly podávané se salátkem z čočky a karotky
- Jemná krémová celerová polévka s taštičkou plněnou houbami a špenátem
- Jelení panenka pečená v krustičce, podávaná s dýňovým pyré a řapíkatým celerem, doplněná švestkovou omáčkou s černým pivem
- Řezy ve stylu brownies s kaštanovou pěnou a rosolem z portského vína, podávané se zmrzlinou z čerstvého fenyklu a flambovanými višněmi
Při samotné přípravě musely být respektovány především povinně použité suroviny – například houby, maso z divočáka nebo jelena a také zpracování jedlých kaštanů a portského vína v případě dezertu.
Kulinářské soutěže se na Slovensku zúčastnilo šest týmů, do svých prezentací zařazovali různé trendy a novinky. Zajímavostí třebíčského týmu bylo využití takzvané molekulární kuchyně při přípravě křenové perly k předkrmu. Také zvolená fenyklová zmrzlina byla velkou neznámou, ale ve finále zabodovala, stejně jako namíchaný aperitiv od budoucích číšnic Barbory Škarvadové a Míši Mašterové.
Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová přijala pozvání organizátorů mezinárodní soutěže a zároveň se stala laickou porotkyní. „Měla jsem možnost posuzovat právě menu třebíčské střední školy. Povedlo se jim naservírovat skutečně lehké, chutné a dobře vypadající jídlo. I od mých kolegů u stolu měla děvčata velice povzbudivé a pozitivní hodnocení,“ pochvalovala si studentky z třebíčské školy Jana Fialová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.