Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina chce testovat služby pro stárnoucí populaci. Další kraje by se mohly inspirovat

Kraj Vysočina ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví a sociálních věcí a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou připravuje pilotní projekt, který má zjistit optimální poskytování zdravotních a zároveň sociálních služeb. Výsledkem má být důstojnější a efektivnější péče o stárnoucí populaci. Novinářům to řekli představitelé kraje, ministerstev a dalších organizací, které se do projektu zapojí. Systém nastavený na Vysočině by mohly v budoucnu používat další kraje.

Zdravotní péče spadá pod ministerstvo zdravotnictví a hradí se ze zdravotního pojištění. Sociální služby má na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí, jsou hrazené ze sociálního pojištění. Důležité bude jasně definovat, kam jednotlivé úseky péče spadají, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Společně s ministerstvem zdravotnictví připravujeme takzvaný změnový zákon, který by měl řešit právě propojení zdravotní a sociální péče, a budeme rádi čerpat z těch reálných zkušeností," řekla k chystanému projektu náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová.

Konkrétní podoba bude známá již brzy 

Projekt má definovat, jak sociální a zdravotní služby poskytovat optimálně. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) je to komplikovaná záležitost, a je proto vhodné, že se bude nejprve zkoušet na menším území jednoho kraje. „Konkrétní podobu pilotního projektu budeme moci představit v poměrně krátké době," řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Na projektu bude spolupracovat také Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Musí zmapovat, jak lidé služby využívají, a také předpovědět, co je možné v nadcházejících pěti až deseti letech v systému zlepšit. „Je to naše poslední šance, kdy se můžeme připravit na něco, čemu já říkám tsunami stárnoucí populace. V této zemi dojde k významnému navýšení počtu seniorů a s vysokou pravděpodobností i chronicky nemocných," řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Sociální a zároveň zdravotní služby podle něj nyní v České republice využívá asi 70 procent umírajících, což je asi 75 tisíc lidí. Díky zlepšující se zdravotní péči přibývá i těch, kteří mohou žít navzdory chronickému onemocnění. „V roce 2030 budeme mít asi 1,3 milionu diabetiků, z toho 400 tisíc těžkých," řekl Dušek. Služby na pomezí sociální a zdravotní oblasti tak budou důležité pro stále větší okruh lidí

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, stáří, projekt, služba, Kraj Vysočina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Ladislav Dušek, Roman Prymula, Jiří Běhounek, Zdeněk Kabátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce testovat služby pro stárnoucí populaci. Další kraje by se mohly inspirovat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.