Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při oslavách 17. listopadu sázejí města na Vysočině i na výstavy. Zapojí se také děti

Přednášky, výstavy, průvody nebo videomapping připravují města na Vysočině na oslavu 30 let od sametové revoluce. Do příprav zapojily samosprávy i školáky. Krajská Jihlava chce výročí připomenout týden trvajícím happeningem. Jeho podstatou bude Zeď svobody symbolizující pád železné opony. Pod zastřešujícím názvem Svobodná třicítka jsou naplánované i další akce. Humpolec nebo Třebíč se v organizování oslav spojily se společností Post Bellum, řekli organizátoři akcí.

Společnost Post Bellum stála v roce 2008 spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů u zrodu iniciativy Paměť národa, která je sbírkou vzpomínek pamětníků - nahrávek, textů i snímků.

„Se společností Post Bellum spolupracujeme na výstavě, která bude mít vernisáž 20. října," řekl starosta Humpolce Karel Kratochvíl (ODS). Výstava podle něho bude mapovat centrální pražské události roku 1989 i osobnosti spjaté přímo s Humpolcem. „Je to třeba Vojmír Kubíček, který tady zakládal Občanské fórum, a nemůžeme opomenout ani Ivana Jirouse, humpoleckého rodáka, který sem bezprostředně po tom, co byl propuštěn po 17. listopadu, přijel a přednesl jakousi zdravici, kterou zde zanechal i v písemné podobě," řekl starosta. Součástí připomínky sametové revoluce bude koncert skupiny Yo Yo Band nebo přednáška Andora Šándora.

V Třebíči se zapojí i děti 

Třebíč už na jaře zapojila do oslav děti. Jejich prostorová díla na téma sametové revoluce vystavuje v Předzámčí. Další výstava začne v říjnu a budou ji tvořit fotografie z databáze Paměti národa. Autorem černobílých snímků je Lukáš Žentel. „Fotil lidi, kteří prošli koncentračními tábory, piloty RAF, lidi, kteří přešli železnou oponu i estébáky a komunisty. V podstatě fotil ty, kteří se dostali do nějakého konfliktu s dějinami 20. století," řekla Jaromíra Hanáčková, ředitelka třebíčského městského kulturního střediska, které výstavu připravuje. Fotografie budou instalované ve foyer divadla Pasáž.

Každoroční součástí připomínky pádu komunismu je v Třebíči lampionový průvod Světlo pro 17. listopad. Zástup světel se obvykle vine ulicemi města na Karlovo náměstí ze třech míst, kde děti odpoledne lampiony vyrábějí. „Letos chceme oslovit víc škol, aby těch průvodů šlo hvězdicovitě ze všech stran Třebíče víc. Představovala bych si, že by v nich nebyly jen lampiony, ale i transparenty připomínající výročí," řekla Hanáčková. Večer, jehož součástí budou koncerty, zakončí videomapping na téma 17. listopadu, ve kterém nebudou chybět záběry z Třebíče.

Telč na Jihlavsku si výročí připomene 23. září přednáškou historika Michala Stehlíka nazvanou Realita a mýty „Sametová revoluce" 1989 - 2019. Veřejná setkání na 17. listopad v centrech svých měst plánují mimo jiné i Moravské Budějovice na Třebíčsku nebo Žďár nad Sázavou, kde se chystá také výstava o samizdatu. Začne už 1. října. Žďárští středoškoláci se do oslav zapojí anketou. Ptát se budou prarodičů, co jim 17. listopad přinesl. Výsledky budou prezentovat veřejně.

Autoři | Foto R. Kodera

Štítky historie, oslavy, 1989, slavnost, výstava, Kraj Vysočina, Třebíč, Sametová revoluce, Post Bellum, přednáška, Humpolec, Železná opona, Jihlava, Paměť národa, lampion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při oslavách 17. listopadu sázejí města na Vysočině i na výstavy. Zapojí se také děti | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.