Hygienici loni na Vysočině provedli 915 kontrol stravovacích služeb, o 49 víc než v roce 2017. Ve 31 provozovnách museli nařídit likvidaci asi 400 kilogramů potravin. Dvě provozovny na místě uzavřeli, v roce 2017 neuzavřeli žádnou. Za loňský rok uložili pokuty asi za půl milionu korun, vyplývá z informací, které poskytl Jiří Kos z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSKV) a z informací na webu KHSKV. Kontroly pokračují i letos. Naposledy hygienici uzavřeli Baher Kebab ve Velké Bíteši na Žďársku.
Provozovnu kontrolovali v úterý. Podle jejich zjištění nebyla zařízená podle schválené projektové dokumentace, za toaletě pro personál nebyla u umyvadla tekoucí teplá voda, chyběl dřez na mytí zeleniny, saláty i dresinky byly skladované při nevhodných teplotách. Provozovna je uzavřená do doby odstranění závad.
Nejčastější závadou v restauracích zůstává nedodržování postupů, které mají zajistit nezávadnost přípravy a podávání pokrmů. Některé restaurace ani nemají takové postupy definované, i když je to jejich povinností. Druhou nejčastější závadou je hygiena provozu. Loni bylo takových závad zjištěno 35, stejně jako v roce 2017. Zlepšilo se upozorňování na alergeny. V roce 2017 porušily tuto povinnost asi dvě desítky provozoven, loni jich bylo méně než deset.
Hygienici loni uložili 198 správních trestů, z toho 142 pokut a 56 napomenutí. Pokuty byly v celkové výši 490 tisíc korun. Nejčastěji kvůli tomu, že se uchovávala vařená jídla do druhého dne, že se používaly potraviny s prošlou dobou spotřeby nebo kvůli nezajištění čistoty provozu.
Na Vysočině je v provozu 2880 stravovacích zařízení, nejvíc výčepů, barů a pivnic, kterých je 980. O 130 méně je restaurací, ve kterých se vaří. Cukráren, bufetů, provozoven rychlého občerstvení a pevných stánků je v kraji 520. Mezi stravovací zařízení patří i 400 závodních kuchyní a výdejen, 80 zařízení ve zdravotnictví a sociálních službách a 50 prodejních automatů.
Kontroly ve stravovacích službách provádí kromě hygieniků také Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.