Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Obce na Vysočině v příštím roce plánují obnovu pomníků obětí první světové války

Obce na Vysočině opraví s finanční podporou ministerstva obrany v příštím roce několik pomníků obětem první světové války. Opravy v šesti obcích jsou vyčísleny asi na 2,1 milionu korun. Jednou z obcí je Rodinov na Pelhřimovsku, kde chtějí opravit pomník z roku 1928 s plastikou od akademického sochaře Jana Vítězslava Duška. Cílem oprav je vrátit plastice znázorňující vojáka držícího mrtvého kamaráda původní podobu, kterou ztratila už na začátku druhé světové války.

„Když v roce 1939 přišli Němci, nechali jednomu z vojáků na sousoší odsekat helmu, která byla symbolem státu. Odvezli to do Tábora k sochaři Duškovi a ten ji musel odsekat,“ řekl starosta Bohuslav Jůn. Památník v Rodinově připomíná devět padlých mužů. Mezi nimi i devětadvacetiletého legionáře Josefa Holického, který podle informací na webu ministerstva obrany podlehl zraněním v červenci 1918. Do československých legií v Itálii vstoupil jen tři měsíce před smrtí. Oprava pomníku a jeho okolí v Rodinově bude stát přes 500 tisíc korun.

V Mikulovicích na Třebíčsku bude stát oprava asi 240 tisíc korun. Podle starosty Jaroslava Kunsta chtěla obec pomník opravit k letošnímu 100. výročí ukončení první světové války. S původní žádostí o podporu ale na ministerstvu obrany neuspěla. Nyní získala dotaci 192 tisíc korun. Pomník s šesti jmény stojí v obci podle starosty od roku 1936. „Od té doby neprošel žádnou větší rekonstrukcí, jen drobnými opravami, všechno, co na něm je, je originální,“ řekl Kunst.

Výraznou finanční spoluúčast mají přislíbenou i obce Vysoké Studnice a Radkov na Jihlavsku, Vysoká na Žďársku a Lukov na Třebíčsku.

V letošním roce už obnovili památník obětí první světové války například v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Památník původně vztyčený v roce 1919 od září zdobí replika sochy lva, jehož autorem je novoměstský rodák Vincenc Makovský. Lev v Novém Městě na Moravě je rozměrově stejný jako ten na Pražském hradě. Znamená to, že na výšku měří přibližně 80 centimetrů.

Na Vysočině je přibližně 1100 pietních míst věnovaných obětem první světové války, případně zároveň také obětem druhé světové války.

Autoři | Foto www.drobnepamatky.cz

Štítky památník, válka, vzpomínka, obnova, oběť, pomník, první světová válka, Kraj Vysočina, druhá světová válka, Jan Vítězslav Dušek, oprava, ministerstvo obrany, okres Pelhřimov, Rodinov, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Vysočině v příštím roce plánují obnovu pomníků obětí první světové války | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.