Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Během kontroly policisté odhalili třináct nepřipoutaných řidičů, dva pod vlivem alkoholu

Během uplynulého pátku se policisté na Vysočině zapojili do celoevropského projektu „Věnování se řízení“. Ten je zaměřený na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti, dodržování používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Dále také upozorňuje na řidiče, kteří za volantem telefonují. Policisté řidiče kontrolovali na všech silnicích kraje včetně dálnice D1.

„Byla zaměřena především na nevěnování se řízení, a to zejména v souvislosti s manipulací s hovorovým zařízením během řízení motorového vozidla. V Kraji Vysočina evidujeme velké množství dopravních nehod způsobených tím, že se řidič dostatečně nevěnuje řízení,“ vysvětluje Martin Hron, vrchní inspektor vysočinských policistů.

Během kontrol byly policistům velkým pomocníkem nově zakoupené dalekohledy, které řidiče pohlídají na poměrně velkou vzdálenost. Díky nim mohou policisté spolehlivě zkontrolovat případný mobil u ucha během řízení a také to, jestli jsou řidiči připoutáni.

„Do dopravně bezpečnostní akce byli zapojeni policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie, kteří zastavili a zkontrolovali celkem 814 vozidel. Při těchto kontrolách zjistili 134 přestupků, z toho 131 přestupků vyřešili policisté pokutou v příkazním řízení a tři přestupky oznámili do správního řízení na správní orgán. U dvou řidičů zjistili policisté přítomnost alkoholu. V obou případech vykázaly dechové zkoušky hodnoty do jednoho promile, a řidiči se tak dopustili přestupku,“ popisuje dále Martin Hron.

Při kontrolách policisté dále zjistili, že devatenáct řidičů překročilo nejvyšší stanovenou rychlost, třináct řidičů za jízdy nepoužilo bezpečnostní pás, jedenáct řidičů nemělo vyhovující technický stav vozidla, jeden řidič jel bez platné dálniční známky a jeden řidič nepředložil platný doklad o pojištění odpovědnosti. 

„Vzhledem k tomu, že nevěnování se řízení je jeden z nejčastějších způsobů zavinění dopravních nehod, budou policisté v následujícím období v rámci běžného výkonu služby nebo při dopravně bezpečnostních akcích obdobného charakteru pokračovat v těchto kontrolách,“ uzavřel Hron.  

Štítky policie, kontrola, Věnování se řízení, Kraj Vysočina, Martin Hron, Dálnice D1, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během kontroly policisté odhalili třináct nepřipoutaných řidičů, dva pod vlivem alkoholu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.