Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice v kraji loni hospodařily se ztrátou šestatřicet milionů. V roce 2016 měly přebytek

Hospodaření pěti nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina skončilo v roce 2017 ztrátou asi 36 milionů korun. O rok dříve přitom nemocnice skončily s přebytkem 4,1 milionu. Za loňskou ztrátou jsou nemocnice v Jihlavě a Novém Městě na Moravě, třebíčská, pelhřimovská a havlíčkobrodská nemocnice měly hospodaření vyrovnané, řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Jihlavská nemocnice podle něj může šestnáctimilionovou ztrátu ještě snížit, protože dosud neskončila jednání o úhradách od pojišťoven. „Třem nemocnicím se to podařilo, vykázaly péči, kterou pojišťovna doplatila. Jihlavská nemocnice pořád diskutuje centrovou péči, kterou poskytla, zaplatila a pojišťovna ji na základě revizí nechce proplatit,“ řekl hejtman.

Důvodem dvacetimilionové ztráty novoměstské nemocnice jsou podle hejtmana zvýšené osobní náklady na mzdy lékařů, kteří si vyjednali místo desetiprocentního zvýšení tarifů garantované vládou zvýšení o 17 procent.

Růst osobních nákladů podle něho ovlivňuje i hospodaření dalších nemocnic.  Desetiprocentní navýšení základních tarifů sice úhradová vyhláška pokrývá, nehradí ale částky za pohotovosti, přesčasy nebo dovolené, které se z tarifů odvozují. „Když se do úhradové vyhlášky promítne deset procent tarifu, tak na mzdové prostředky nemocnice fakticky dostanou tak 6,4 procenta, vždycky jim nějaké peníze na mzdy chybí,“ řekl Běhounek. Úhradová vyhláška podle něho nezohledňuje ani velké investice do nových nemocničních budov nebo moderního vybavení.

Nemocnicím chybí hotové peníze na provozní výdaje, což prodlužuje splatnosti závazků nemocnic, uvedl hejtman. Kvůli tomu pak mají horší vyjednávací podmínky s dodavateli. „Bohužel po zhodnocení úhradové vyhlášky 2017 a dalším zvýšení mezd se zdá, že v letošním roce nám bude na konci roku v našich nemocnicích chybět asi 150 milionů korun,“ uvedl Běhounek.  Kraj už se rozhodl poskytnout letos nemocnicím na provoz 100 milionů korun.

 

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky nemocnice, hospodaření, ztráta, Jiří Běhounek, Lékárenský komplex Jihlava, ČSSD, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji loni hospodařily se ztrátou šestatřicet milionů. V roce 2016 měly přebytek | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.