Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Vysočině fungují pražírny kávy v Telči, Jihlavě i v Blatinách. Nyní zažívají boom

Na Vysočině mohou lidé ochutnat čerstvě praženou kávu v Telči, Jihlavě i ve vesničce Blatiny ve Žďárských vrších. Pražírna kávy Hofr v Blatinách byla založena v roce 1990, zbývající dvě malé pražírny fungují přibližně dva roky. Návštěvníci se tam dozví, jestli pijí kávu ze zrn vypěstovaných na plantážích v Peru, Brazílii, Kolubii, na Kubě, Etiopii nebo Indii.

Podle oslovených podnikatelů k rozvoji pražíren přispěl zájem o pestřejší gastronomii.

Telčská Rodinná pražírna kávy RoPraKAFE je otevřena od podzimu 2016. Nabízí osm druhů kávy, jednu z nich bez kofeinu. O pražení se stará majitel Miroslav Cvek, jemuž záliba přerostla v povolání. Pražírnu otevřel v přízemí svého domu. Pro sebe a svou rodinu ale začal kávu pražit doma už před lety, vyzkoušel přitom i gril a horkovzdušnou pistoli. „Nemohl jsem v prodejnách najít kafe, které by mně a manželce chutnalo,“ vysvětlil.

Postupně Cvek přišel na to, že každá káva chutná jinak a má jinou chuť v každém bodě pražení, důležitá je i hrubost mletí. „Rutina to není. Pořád máte něco nového, pořád musíte hlídat, jak to kafe upražit, aby bylo dobré,“ řekl. Za lepší kávu si podle jeho zkušenosti začali být lidé ochotni připlatit i díky tomu, že měli možnost ochutnat různé druhy při cestování. V telčské pražírně mohou zákazníci koupit balíček zrnkové i mleté kávy nebo si vypít šálek na místě. Pražírna si postupně buduje síť odběratelů, kávu dodává i do kanceláří.

Vše před očima návštěvníků 

V Jihlavě má od ledna 2016 Pražírnu Koruna podnikatel Miroslav Tomanec.  Uvedl, že to zapadá do filozofie jeho podnikání. „Máme pivovar, restauraci, veganskou stravu, máme vlastní vinný projekt. Takže káva z toho samozřejmě vyplynula,“ řekl. Podle Tomance prožívá káva stejný boom jako víno počátkem 90. let.

Pražení probíhá před očima návštěvníků kavárny v Komenského ulici, pražicí stroj je v provozu téměř denně. Kávu odebírají i další gastronomické podniky, které má podnikatel v centru Jihlavy. Uvedl, že měsíční spotřeba pražené kávy se pohybuje mezi 100 až 200 kilogramy. O kulturu spojenou s výrobou a podáváním kávy se v této firmě stará specialista. „Kdyby to lidé neoceňovali, tak bychom tady nebyli,“ řekl Tomanec.

V Jihlavě fungovala ve druhé polovině minulého století průmyslová balírna a pražírna kávy. V roce 1991 ji koupila firma Tchibo. Výrobu kávy, včetně známé kávy Jihlavanka, ve městě ukončila v roce 2005 a přestěhovala ji jinam. Na Vysočině pak zůstala jen menší pražírna kávy Hofr v Blatinách.  Její zástupci teď ČTK bez dalších podrobností řekli, že pražírna je v provozu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pražírna, káva, zájem, Kraj Vysočina, Blatiny, Jihlava, Telč, Indie, Brazílie, Kuba, Etiopie, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině fungují pražírny kávy v Telči, Jihlavě i v Blatinách. Nyní zažívají boom | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.