Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Kraji Vysočina v loňském roce ubylo skoro čtyřicet obyvatel. Důvodem je stěhování

V Kraji Vysočina loni ubylo 36 obyvatel, což je nižší počet než v předcházejících letech. Způsobil to větší zájem o bydlení v okresech Jihlava a Pelhřimov, který téměř vyrovnal pokračující odliv lidí ze zbývajících částí kraje způsobený stěhováním.

Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). K 31. prosinci 2017 na celé Vysočině žilo 508 916 lidí.

Obyvatel na Vysočině ubývá od roku 2009. Největší odliv tento kraj zaznamenal v roce 2013, kdy přišel o 990 lidí. V roce 2016 byl úbytek 523 lidí. Během minulého roku se trend vylidňování zmírňoval, v jeho prvním čtvrtletí ještě úbytek na Vysočině představoval 429 lidí.

Nejvíc nových obyvatel loni na Vysočině získal okres Jihlava, kde přibylo 281 lidí, zatímco Pelhřimovsko jich získalo 166. Jihlavsku pomohlo to, že lidé přibývali přirozenou měrou i díky stěhování. Pelhřimovsko se rozrostlo pouze díky migraci, protože lidí, kteří zemřeli, tam za minulý rok bylo o 145 více než narozených dětí.

Největší odliv obyvatel minulý rok nastal na Třebíčsku, které ztratilo 225 stálých obyvatel. Na Žďársku ubylo 165 lidí a na Havlíčkobrodsku 93.

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil zhruba o 31 tisíc na 10 610 055 lidí.  Hranice 10,6 milionu lidí byla naposledy zaznamenána na konci druhé světové války. Projevila se zahraniční migrace, více lidí se také narodilo, než zemřelo. Nejvíc lidí přibylo v Praze a ve Středočeském kraji. Pokles vykázalo šest krajů, na Vysočině byl nejmenší.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky statistika, obyvatelé, počet, migrace, ČSÚ, Kraj Vysočina, stěhování, Jihlava, Pelhřimov, Český statistický úřad, okres Pelhřimov, druhá světová válka, Česko, okres Jihlava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kraji Vysočina v loňském roce ubylo skoro čtyřicet obyvatel. Důvodem je stěhování | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.