Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Aktuálně funguje letos nejvíc sjezdovek, chybí sníh pro běžky

Na Vysočině je v provozu nejméně 13 sjezdovek, v této zimě zatím nejvíce. Díky mrazům se v posledních dnech podařilo zprovoznit vleky i u některých menších uměle zasněžovaných svahů. Stop pro běžkaře je ale málo i kolem Nového Města na Moravě.

Ledovou stěnu ve Víru se zprovoznit nepodařilo a sobotní závody lezců v ledu Vírský cepín musely být zrušeny. ČTK to sdělili provozovatelé zimních středisek.  Běžkaři se na Novoměstsku mohou vydat do přírody v okolí Tří Studní nebo Fryšavy. „V horních partiích jsou zbytky sněhu, které neupravujeme, ale jezdit se tam dá,“ řekl ČTK Karel Klapač, správce lyžařského střediska Harusův kopec v Novém Městě na Moravě. Závodní tratě novoměstské Vysočina Areny budou pro veřejnost ve vyhrazených hodinách přístupné v pátek a v neděli odpoledne.

Nejvíc sjezdovek je podle údajů na webu otevřených na Žďársku. Lyžovat se dá ve Svratce, Novém Jimramově, na Karasíně,Dalečíně, na Fajtově kopci a Harusově kopci. Svahy tam pokrývá i přes 40 centimetrů technického sněhu.  „Tento týden jsou jedny z nejlepších lyžařských podmínek za celou sezonu,“ uvedl Klapač.

Sobotní lyžování v Novém Jimramově zpestří soutěž o nejlepší guláš, bude se tam vařit, ochutnávat i hodnotit.  Na Jihlavsku fungují vleky na Šacberku a v Lukách nad Jihlavou, na Pelhřimovsku mohou lidé zamířit na sjezdovky Křemešník nebo Křešín. V Křešíně bude v sobotu maškarní karneval na sněhu. Ve středisku Jalovec u Číchova na Třebíčsku začal kromě dětského jezdit i velký vlek. Lyžuje se také na sjezdovce ve Vysoké u Havlíčkova Brodu a na Kadlečáku ve Světlé nad Sázavou.

Některé menší sjezdovky na Vysočině ještě lyžařskou sezonu nezahájily.  Někteří správci ČTK řekli, že vzhledem k datu už vleky asi ani spouštět nebudou. Nejisté je zprovoznění umělé ledové stěny na skále ve Víru.  „Myslím si, že předpověď, jaká je, neumožňuje, aby se udělal nějaký pořádný led. To by musely přijít mrazy, které budou minus deset stupňů,“ řekl Slávek Matuška ze sdružení, jež stěnu v minulých osmi zimách provozovalo.

Autoři | Foto Facebook: Ski areál Luka nad Jihlavou

Štítky lyžování, sjezdovky, provoz, vlek, Kraj Vysočina, sjezdovka, běh na lyžích, Nové Město na Moravě, Nový Jimramov, Fryšava pod Žákovou horou, Novoměstsko, kopec, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Aktuálně funguje letos nejvíc sjezdovek, chybí sníh pro běžky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.