Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině přibývají čistírny odpadních vod. Nové vznikají i v menších obcích

Obce na Vysočině díky dotacím zlepšují čištění odpadních vod. Uskutečňují projekty za 460 milionů korun, na něž dostaly vloni příslib dotace z operačního programu Životní prostředí. V programu uspěly i obce s několika stovkami obyvatel, kupříkladu Jamné, Bítovčice a Stříbrné Hory. Evropské peníze plynuly do lepšího čištění splašků i dříve. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přibylo v minulých šesti letech na Vysočině 35 čistíren odpadních vod a 435 kilometrů kanalizací.

„Všechny větší aglomerace mají čistírny,“ řekl ČTK Miroslav Sláma z oddělení ochrany vod havlíčkobrodského inspektorátu České inspekce životního prostředí. Čištění odpadních vod podle něj v kraji zajišťují všechna sídla s více než 2000 ekvivalentních obyvatel a díky dotacím si k čistírnám pomohly i menší obce. V takových vsích se jednodušeji staví nové domy. Jinak si stavebníci musí zajistit čištění splašků sami.

Minulý rok evidovali statistici na Vysočině 200 čistíren odpadních vod.  Kanalizační síť v sídlech kraje měřila v součtu 3291 kilometrů. V domech napojených na kanalizaci žilo na Vysočině 88 procent lidí. V České republice tento podíl v průměru činil téměř 85 procent. V obcích, kde je kromě odvádění splašků zajištěno i jejich čištění, bydlelo minulý rok 76,3 procenta z celkových 509 000 obyvatel Vysočiny.

V operačním programu Životní prostředí před rokem uspělo z Vysočiny se žádostmi o dotace na kanalizaci a čistírny odpadních vod devět sídel a jejich svazků. Bítovčice na Jihlavsku se 440 obyvateli bude kanalizace a čistírna odpadních vod stát kolem 65 milionů korun, obec nyní vybírá stavební firmu. Starostka Eva Bendová si posteskla, že před několika lety, než obecní úřad začal připravovat tento velký projekt, zvažoval podporu budování domovních čistíren. Tehdy na to prý úřady neslyšely, zatímco teď už domovní čistírny dotuje ministerstvo životního prostředí.

Investice kolem 39 milionů čeká Stříbrné Hory na Havlíčkobrodsku s 250 obyvateli, stavbaři tento měsíc převzali staveniště. Odpadní voda zatím odtéká do řeky Sázavy. Původní povolení pro vypouštění odpadních vod do toku obci skončilo v roce 2015 a jeho prodloužení o pět let dostala s předpokladem, že začne budovat kanalizaci. „Jinak bychom do toho asi nešli,“ uvedla starostka Jana Pazderková. Vesnice s ročním rozpočtem kolem dvou milionů korun si kvůli stavbě musela vzít úvěr. Další úskalí vidí starostka v tom, že kvůli požadované udržitelnosti dotovaného projektu vydají lidé dost peněz za stočné.

Autoři

Štítky čistírna, odpadní voda, kanalizace, dotace. vodovod, kohoutek, životní prostředí, Kraj Vysočina, čistírna odpadních vod, dotace, Český statistický úřad, Bítovčice, Stříbrné Hory, Jamné, Miroslav Sláma, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibývají čistírny odpadních vod. Nové vznikají i v menších obcích | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.