Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo loni na Vysočině 61 lidí. Dva lidé nemoci podlehli

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo loni na Vysočině 61 lidí, to je o 16 více než v roce 2015. Dva lidé na tuto nemoc zemřeli, byli jediní v republice. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel onemocnělo v kraji klíšťovou encefalitidou do konce roku 2016 v průměru 11,96 člověka, průměrná nemocnost v ČR činí 5,35 osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Výrazně se loni meziročně zvýšil i počet onemocnění lymskou boreliózou, řekla epidemioložka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„Na klíšťovou encefalitidu zemřel loni jednašedesátiletý muž na Havlíčkobrodsku a čtyřiasedmdesátiletý muž na Pelhřimovsku. Zároveň jsou to jediná evidovaná úmrtí v ČR za rok 2016,“ řekla Dvořáková. Kraj Vysočina je v četnosti onemocnění klíšťovou encefalitidou dlouhodobě na druhém místě za Jihočeským krajem. Podle Dvořákové přibývá komplikovaných případů onemocnění s trvalými následky, hlavně u starších pacientů. Nejvíc případů klíšťové encefalitidy bylo loni na Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a Žďársku.

Lymskou boreliózou loni na Vysočině onemocnělo 541 lidí, což představuje meziroční nárůst více než o 100 procent. Údaje však podle Dvořákové zřejmě nejsou úplné, mnoho lidí totiž často kvůli lehčímu průběhu nemoci ani nevyhledá lékaře.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Pomáhají repelenty a vhodné oblečení 

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování neexistuje, lidé se mohou chránit hlavně používáním repelentů a vhodného oblečení.

V zimě je podle hygieniků nejvhodnější doba pro očkování proti klíšťové encefalitidě. Lidé se mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. Zdravotní pojišťovny letos na očkování přispívají.

Pracovníci protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice na Vysočině provedli loni v červnu takzvané vlajkování klíšťat s cílem zjistit míru jejich promořenosti virem klíšťové encefalitidy a bakteriemi lymské boreliózy. „V 21 lokalitách z 29 byla prokázána bakterie Borrelia burgdorferi způsobující lymskou boreliózu, nejvíc na Žďársku,“ uvedla Dvořáková. Virus klíšťové encefalitidy nebyl zachycen nikde.

Epidemiologové také zjistili, že například teorie o přítomnosti klíšťat zejména ve vlhké vysoké trávě se zcela nepotvrzuje. Klíšťata nacházeli i na velmi suchých místech v posečených zahradách a loukách a dokonce i na betonu nebo asfaltu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíšťová encefalitida, nemoc, Kraj Vysočina, lymská borelióza, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Česko, Jihlava, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťovou encefalitidou onemocnělo loni na Vysočině 61 lidí. Dva lidé nemoci podlehli | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.