Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hladina řek na Vysočině dále stoupá, v noci museli hasiči evakuovat tři lidi v Jimramově

Dalších osmdesát zásahů si v noci na své konto připsali krajští hasiči, nejvíce museli pomáhat na Třebíčsku. V Jimramově na Žďársku před třetí hodinou ranní evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů.

Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně na řece Trnavě v Hořepníku a v Želivě a také na Sázavě v obci Pohledští Dvořáci. Již včera byl třetí stupeň dosažen na Želetávce v Jemnici a na Svratce v Dalečíně a Borovnici nad Vírem. Naopak se stále zlepšuje predikce ohledně řeky Sázavy, kde se již nehovoří o stoleté vodě. Přesto hasiči na kritických místech podél vodního toku rozmísitili protipovodňové zábrany.

Přívalové deště na Jihlavsku, 14.9.2024

Sobota, 14. září 2024, 14:05

Třebíč, foto: Město Třebíč
Třebíč, foto: Město Třebíč

Povodňová situace komplikuje také situaci na silnicích. „Co se týká uzavřených silnic, stále platí omezení u Koroužného na Žďársku a v Bítovčicích na Jihlavsku," informoval v sobotu po poledni hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO).

V prvním případě se sesunul svah v místě, kde probíhala stavba opěrné zdi a fungoval tam kyvadlový provoz, v tom druhém jde o komplikace spojené s opravou průtahu, ráno bylo v obci evakuováno šestadvacet lidí. „Došlo k uzavření náhraního mostu přes řeku Jihlavy. Zvýšená hladina a nápor vody začaly ohrožovat jeho stabilitu,“ řekl hejtman. Lidé za řekou mohou využívat lávku pro pěší nebo cyklostezku na Luka nad Jihlavou.

Auta v řece i pod stromem

Odpoledne pak hejtmanství informovalo o stromech na kolejích na trati Chýnov-Obrataň, uzavřená byla také silnice Maleč - Víska na Chotěbořsku, kde tekla řeka Doubrava přes silnici. Neprůjezdná byla později odpoledne kvůli zaplavení také cesta mezi obcemi Křižánky a České Milovy. V Jihlavě došlo k uzavření cyklostezek, pod vodou je úsek pod mostem u restaurace Venuše a také část Mlýnská - Helenínská.

Hasiči zasahovali za celou sobotu o stovek událostí. Nejčastěji čerpali vodu a odklízeli popadané stromy. V Ronově nad Sázavou tahali auto z rozvodněné řeky, v Kostelní Myslové spadl strom přímo na projíždějící auto. Na nohou jsou i radnice jednotlivých měst, v těch velkých ale zatím nebezpečí nehrozí.

V Kostelní Myslové spadl strom na projíždějící auto. Města mají situaci pod kontrolou

Náročný den za sebou mají hasiči na Vysočině. Jen za sobotu zasahovali u stovek událostí. Nejčastěji čerpali vodu a odklízeli popadané stromy. V Kostelní Myslové přitom spadl strom přímo na projíždějící auto. Na nohou jsou i radnice jednotlivých...

Déšť by měl začít ustávat v neděli a s tím bude souviset opětovný pokles hladin řek napříč krajem. Například ve Žďárských vrších má ale pršet až do pondělního odpoledne.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se souhlasem Města Třebíč

Štítky povodně, Jimramov, Hořepník, Pohledší Dvořáci, nebezpečí, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina řek na Vysočině dále stoupá, v noci museli hasiči evakuovat tři lidi v Jimramově | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.