Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V Kostelní Myslové spadl strom na projíždějící auto. Města mají situaci pod kontrolou

Náročný den za sebou mají hasiči na Vysočině. Jen za sobotu zasahovali u stovek událostí. Nejčastěji čerpali vodu a odklízeli popadané stromy. V Kostelní Myslové přitom spadl strom přímo na projíždějící auto. Na nohou jsou i radnice jednotlivých měst, v těch velkých ale zatím nebezpečí nehrozí.

Povodňová komise zasedla v sobotu odpoledne také v Jihlavě. „Díky včasnému upuštění vodních ploch se zatím daří v rybnících jímat dešťovou vodu, která v posledních hodinách napršela. Situace na vodních plochách a tocích v Jihlavě je proto zatím pod kontrolou,“ sdělil mluvčí Radovan Daněk.

Došlo ale k uzavření cyklostezek, zaplavený je úsek pod mostem u restaurace Venuše a také část na trati Mlýnská - Helenínská. Povodňová komise doporučuje nechodit do parků lesů ani k vodním tokům. „Rozhodující bude následující noc, kdy má opět intenzivně pršet a navíc se rozfouká silný severozápadní nárazový vítr. Situaci tak mohou zkomplikovat vyvrácené stromy nebo větve, které také mohou zhoršit situaci v korytech vodních toků a ohrožují rovněž chodce a motoristy,“ řekl Daněk.

Srážky na Vysočině neustávají, aktuálně je na dvou tocích v kraji vyhlášený třetí povodňový stupeň. Konkrétně to je na řece Želetavce a Svratce. Nepříznivý vývoj se v nejbližších hodinách očekává i na řece Sázavě, proto se zde pracuje na dalších...

V Havlíčkově Brodě má radnice dle vlastních slov povodňovou situaci pod kontrolou. „Aktuálně dochází potřetí ke snížení v rámci propočtů předpovědí ČHMÚ na déšť,“ informovala večer mluvčí města Zuzana Melounová s tím, že během noci může dosáhnout řeka druhého stupně povodňové aktivity. Třetího stupně by ale dosáhnout vůbec neměla. Klíčová místa v Havlíčkově Brodě jsou monitorována a zajištěna. V části města došlo k výpadku elektřiny kvůli pádu stromu na trafostanici.

Stabilizovaná situace bez významných škod je také ve Žďáru nad Sázavou. „Nemáme žádné informace o ohrožení vodních děl. Situaci průběžně monitorujeme, klíčoví lidé jsou v pohotovosti,“ ujistila v sobotu večer mluvčí Blanka Sobolová. Bylo dosaženo druhého stupně povodňové aktivity, voda se však rozlévá pouze v loukách nad kurty.

Dobré zprávy měl pro novináře hejtman Vítězslav Schrek na mimořádné tiskové konferenci, která se konala v sobotu 14. září hodinu po poledni.

V Třebíči pak řeší zejména riziko pádu stromů. „Toto nebezpečí je umocněno výskytem velkého množství stojících nezpracovaných kůrovcových souší, a to v celém správním obvodu ORP Třebíč,“ informovala mluvčí Irini Martakidisová s tím. že by lidé neměli vstupovat do lesů. Silné deště a vítr by měly pokračovat ještě v neděli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina

Štítky povodně, nebezpečí, pád stromu na auto, monitorování, nebezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kostelní Myslové spadl strom na projíždějící auto. Města mají situaci pod kontrolou | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.