Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

FOTO: Spadlé stromy na Vysočině zastavily vlaky, na Sázavě hrozí třetí povodňový stupeň

, aktualizováno 13. září 2024, 19:46

Spadlé stromy odpoledne dnes zastavily provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští na Jihlavsku a mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem. Uvedly to na svém webu České dráhy. Hasiči na Vysočině měli od rána kvůli počasí desítky výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům.

Na některých řekách už dnes byly první i druhé stupně povodňové aktivity, zatím hlavně kvůli zvýšeným odtokům z přehrad. Kvůli intenzivnímu dešti budou zřejmě hladiny menších toků i řek dál stoupat. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) dnes upozornil na to, že kvůli dešti by mohla být v kraji nejtěžší situace v povodí Sázavy.

Výluka na železnici 

Provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští se zastavil po 15:00, odřeknuty tam byly čtyři vlaky, uvedly dráhy. Kvůli přerušení vlakového provozu Obrataň - Chýnov před 17:00 dráhy nasadily náhradní autobusy mezi Obrataní a Táborem. Vlaky by na této trati měly začít opět jezdit před 19:00.

Povodňová komise v Havlíčkově Brodě zvažuje kvůli řece Sázavě aktivovat povodňový plán pro stoletou vodu, prověřit nechala případná evakuační místa ve školních tělocvičnách. Novináře o tom informovala mluvčí města.

Co případně sbalit do evakuačního zavazadla?

Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění obydlí na delší dobu. Jako evakuační zavazadlo poslouží třeba kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo je nutné označit jménem a adresou. 

Doporučený obsah evakuačního zavazadla: 
-
základní trvanlivé potraviny (nejlépe v konzervách), dobře zabalený chléb a pitná voda – vše na dva až tři dny
-  předměty denní potřeby, (jídelní nádobí a příbor, otvírák, ostrý nůž, hrnky)
-  užívané léky, toaletní a hygienické potřeby
-  osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
- náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka
-  přenosné rádio s rezervními bateriemi, mobil, přenosná svítilna, zápalky, nůž knížky, stolní hry, hračky apod.

Zdroj: HZS ČR 

Zaplavené nemovitosti 

Radnice v Ledči nad Sázavou sdělila obyvatelům na webu, že v nejbližších dnech hrozí povodeň třetího stupně, při níž mohou být zaplavené nemovitosti. Průtok v řece Sázavě může být dvakrát vyšší než při povodni v roce 2006, uvedlo město s odkazem na informace od povodňové komise.

Hasiči vybírají ve spolupráci s povodňovými komisemi Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Světlé nad Sázavou místa, která by mohla být nejvíc ohrožená velkou vodou. „Budeme tam deponovat protipovodňové zábrany mobilní, vaky, které budeme napouštět vodou," řekl novinářům ředitel krajského hasičského sboru Jiří Němec.

Hasiči zasahovali od dnešních 07:00 do 16:00 kvůli počasí na čtyřech desítkách míst, nejčastěji vyjížděli na Žďársku. Uvedla to jejich mluvčí v kraji Petra Musilová. Na webu hasičů od té doby přibyly další tři desítky výjezdů, část z nich se týkala stavby dalších protipovodńových zábran, dovozu a pytlování písku na ochranné stěny.

„Situace je vážná." 

Situace v Kraji Vysočině by se dala označit jako vážná. Tak zněla úvodní slova hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) na dnešní tiskové konferenci svolané po zasedání krajské povodňové komise.  Nejjhorší situace se očekává na řece Sázavě. Standardní průtok na této řece je kolem čtyř kubíků za sekundu, v odpoledních hodinách protékalo zhruba 11 kubíků a v neděli, kdy se čeká kulminace, jsou odhady kolem 230 kubíků za sekundu.  

Hejtman Vítězslav Schrek uvedl, že jde o číslo, které ohrožuje celé povodí. „Učinili jsme všechny potřebné kroky. Kontaktoval jsem všechny dotčené starosty. Společně s panem ředitelem Němcem jsme je požádali, aby prověřili kapacity, které by bylo v případně potřeby možno využít pro evakuaci obyvatel. Budeme případně hledat nějaké další prostory, kdyby bylo potřeba číást obyvatel evakuovat," sdělil hejtman Vysočiny.

Vír, Mostiště, Nová Říše

S intenzivními srážkami musíme počítat prakticky na celém území ČR až do neděle, možná i déle. „Půda na Vysočině bude zřejmě zcela nasycena už během dnešního večera. Všechno bude odtékat buď do terénu, nebo do kanalizací do vodních toků. Proto se vypouštějí významné nádrže, zejména vodárenské - Vír, Mostiště, Nová Říše a tak dále," popsal Jaroslav Mikyna, vedoucí krajského oddělení vodního hospodářství. Nádrže se stále odpouští. „Průtoky vody by během zítřka měly narůst tak, že během nějaké doby se nádrže znovu zaplní," poznamenal Mikyna. 

Co (ne)dělat při povodních

- vyklidit okolí svých domů, zvlášť v záplavových oblastech
- dodržovat pokyny povodňové komise, hasičů, PČR a městské policie
-  nechodit do podmáčených oblastí
- parkovat na vyvýšených místech
-  sledovat informace od města na webu a facebooku 

Zdroj: Město Třebíč 

Třetí stupeň povodňové aktivity by podle Mikyny měl nastat na významných vodních tocích během zítřka, drobné vodní toky sledovány nejsou. „Takže na řekách typu Sázavy, Jihlavy, Svratky, Oslavy a podobně. Samozřejmě ne ve stejnou dobu, protože každá řeka se chová jinak a má jiné povodí," vysvětluje Mikyna. Stejně jako hejtman Schrek podotknul, že situace není dobrá. „Kraj je v kontaktu s povodňovými komisemi v obcích s rozšířenou působností," popsal Jaroslav Mikyna. 

„Množství vody bude extrémní." 

Schrek apeloval na obyvatele v kraji, aby podrobně sledovali situaci. Lidé by měli realisticky vyhodnotit, v jaké blízkosti vodního toku žijí. „Situace může být velmi vážná a může být až kritická. A přestože není plošná, tak zkrátka ani největší experti nedokážou odhadnout, jak se voda bude chovat. Ale to množství vody, které ještě v dalších dvou dnech spadne, je extrémní. A ta voda někam odteče," apeluje hejtman a dodal, že v permanenci jsou také krajští policisté. 

Jak informoval mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, pracovníci odboru technických služeb zkontrolovali městské rybníky a na hlavních plochách upustili vodu, aby snížili hladiny. „Kontrolovat jejich stav budou průběžně až do neděle. V pohotovosti jsou také pracovníci Služeb města Jihlavy, aby byli v případě potřeby schopni okamžitě připravit větší množství pytlů s pískem," sdělil Radovan Daněk. 


Pracovníci odboru technických služeb upustili vodu z městských rybníků, foto: Město Jihlava 

Pracovníci magistrátu zabezpečili městské budovy proti zatékání, snaží se zabránit také odplavení povrchů komunikací a prostranství. „Vypadá to, že voda poteče i tam, kde běžně nebývá. Podobně by si svůj majetek měl zkontrolovat a zabezpečit každý vlastník, aby minimalizoval případné škody,“ doporučil tajemník jihlavského magistrátu Evžen Zámek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením HZS Kraje Vysočina, se svolením Města Jihlava, se svolením Města Havlíčkův Brod

Štítky povodeň, počasí, záplavy, hasiči, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Spadlé stromy na Vysočině zastavily vlaky, na Sázavě hrozí třetí povodňový stupeň | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.